Panika u Njemačkoj: Krokodil od dva metra ide ka Hamburgu?

0

Policija i nadležne službe još od petka bezuspješno tragaju za krokodilom kog su građani navodno vidjeli u rijeci.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U rijeci Unstrut na jugu njemačke pokrajine Saksonija-Anhalt viđen je krokodil, dugačak dva metra. Posljednjih nekoliko dana više ljudi se obratilo policiji tvrdeći da su ga vidjeli kako pliva rijekom. Uslijedila je opsežna potraga i zabrana kupanja u tom području sve do 6. septembra. I poruka pecarošima: budite oprezni.

Policijska jedinica zadužena za zaštitu voda tokom vikenda je pretraživala rijeku. Krokodila su tražili i iz vazduha. U potrazi su učestvovali i služba Njemačkog društva za spasavanje (DLRG), vatrogasci, kao i službenici Ureda za javni red i Veterinarskog ureda, prenosi Deutsche Welle.

Potraga za krokodilom nije urodila plodom i nakon toga je obustavljena.

– Konkretnih dokaza o krokodilu nema – izjavio je predsjednik okruga Gec Ulrih.

Potraga za gmizavcem započela je još u petak 28. avgusta u jutarnjim satima, nakon što su pecaroši prijavili da su veče pijre toga vidjeli krokodila u blizini sela Lauh an der Unstrut. Sljedećeg dana privremeno su zatvoreni kanali u Trezdorfu i Vecendorfu.

Krokodil pobjegao iz zoološkog vrta?

U medijima, ali i na društvenim mrežama mnogo se priča i nagađa o tome kako je ta životinja mogla da dospije u njemačku rijeku. Sličan slučaj posljednji put je zabilježen 1994. godine u Dormagenu kod Diseldorfa kada je jedan krokodil pobjegao iz zoološkog vrta. Radilo se o kajmanskom aligatoru dugom 80 centimetara, kojeg su na kraju uspjeli da uhvate. Nakon toga dobio je i nadimak: „Semi“ ili „Zvijer iz jezera Bagerze“.

Glasine koje sada kruže internetom veoma maštovite. Po jednoj od njih gmizavac je uspio da pobjegne iz zoološkog vrta Memleben u Kajzerfalcu, koji se nalazi u blizini rijeke Unstrut. Ta vijest je međutim odmah i demantovana, jer u tom zoološkom vrtu i nema krokodila. Druga glasina je da se radi o krokodilu koji je u mjestu Karsdorf, takođe u blizini rijeke, stigao još prije nekoliko decenija. Ni ta vijest nije potvrđena kao istinita.

Teorija koja je, čini se, jedina moguća, jeste da je krokodil prvobitno bio nečiji kućni ljubimac.