20.7 C
Kakanj
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Panika u manjem bh. entitetu: ‘Novi non-paper je poguban po Republiku Srpsku!’BN televizija piše kako smo zatrpani “non-paperima”, nezvaničnim dokumentima o prekrajanju zapadnog Balkana, s akcentom na Bosnu i Hercegovinu. Igra “non-paperima” može da se pretvori u opasnu rabotu, “igru s vatrom” i da bude povod nekog novog insceniranog oružanog sukoba.

I dok vlasti Republike Srpske priželjkuju otvaranje novih karata oko uređenja BiH, u javnost je plasiran novi prijedlog iscrtavanja granica na Balkanu, koji je poguban po Republiku Srpsku.

Po tom strašnom i najgorem scenariju, Republika Srpska ne bi postojala.

Prijedlog nazvan “Non-paper za novu BiH, Savez suverenih i nezavisnih država Bosne i Hrvatske”, kako navode, dostavljen je na adrese svih značajnih institucija, političkih stranaka, ličnosti i medija Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Ovaj “non-paper” kako navode, smjernica je da se Bosna i Hercegovina udruži u jednu državnu cjelinu, odnosno u jedan “Savez suverenih nezavisnih država Bosne i Hrvatske”.

“Bosna i Hrvatska su ekonomski, kulturno, istorijski itekako vezani. Stoga, ako treba, može se to navesti i dokazati na desetine i stotine pisanih stranica kao prilog”, navodi se u tom dokumentu i dodaje da bi bilo sve transparentno i demokratski od ideje do realizacije. Za stvaranje Saveza BiH predlaže se sljedeće:

– Referendum građana u Hrvatskoj s tekstom:

”Da li ste za stvaranje Saveza suverenih i nedjeljivih država Bosne i Hrvatske?”

– Referendum građana u Bosni i Hercegovini s tekstom:

1. Da li ste za ukidanje DMS-a (Dejtonskog mirovnog sporazuma), proglašenje istog ništavnim i vraćanje Ustava Republike BiH?

2. Da li ste za stvaranje Saveza suverenih i nedjeljivih država Bosne i Hrvatske?

Savez suverenih država Bosne i Hrvatske bio bi na temeljima antifašističkog opredjeljenja, imali bi svoje državne organe saveznu skupštinu, predsjednika i zamjenika predsjednika Savezne države BiH, saveznu vladu, saveznu vojsku, saveznu policiju, što bi se sve drugo definisalo i rješilo kroz savezni ustav BiH.

Uloga i značaj Saveza za BOSNU

Koja pitanja se rješavaju kada je u pitanju BOSNA (BiH)

– BOSNA bi po automatizmu ušla u EU i NATO

– Pod automatizmom ”i Hercegovina” se briše iz hiljadugodišnjeg naziva države BOSNA

– S tim bi se u potpunosti ukinula klauzula iz vlasti i dominacije “konstitutivni narodi”.

– Nestali bi entiteti, kantoni i tri vjerske nacije, a bila bi jedna, bosanska nacija prema hiljadugodišnjem nazivu države Bosne.

– Što znači da su Bosanci svi građani Bosne bez obzira na bilo čije konfesionalno ili neko drugo opredjeljenje.

– Bosna bi postala građanska sekularna država ravnopravnih građana i državljana Bosne.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO