Pandemija je i to izmijenila: Šta uposlenici misle o radu od kuće, a šta šefovi

Radnici širom svijeta provode mnoge sate radeći od kuće i zapravo bi to htjeli činiti još i više, pokazuju rezultati nove njemačke studije.

Prema anketi koju je proveo njemački Ifo institut za ekonomska istraživanja, zaposlenici su radili od kuće u prosjeku jedan i pol dan sedmično. Obuhvaćeno je bilo 27 zemalja i radnici u svim u svim industrijama. Model rada od kuće dobio je zamah nakon izbijanja pandemije koronavirusa prije dvije i pol godine.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

U SAD-u je prosjek rada od kuće 1.6 dana, u Njemačkoj 1.4, u Francuskoj 1.3, a u Japanu 1.1, navodi Ifo.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Nikada prije nijedan događaj poput pandemije koronavirusa nije tako sveobuhvatno preokrenuo život zaposlenika u tako kratkom vremenu”, komentirao je Mathias Dolls, istraživač Ifoa. Njemački naučnik radio je s kolegama iz pet drugih istraživačkih institucija u SAD-u, Britaniji i Meksiku, uključujući univerzitete Stanford i Princeton.

Dolls je napomenuo da rezultati daju prosječnu vrijednost i obuhvataju i neke industrije u kojima rad od kuće uopće nije moguć. Istraživanje je proveo britanski institut za istraživanje tržišta Respondi.

Rezultati se temelje na ukupno oko 36.000 upitnika, a istraživanje je provedeno u dva kruga u ljeto 2021. i u januaru/februaru ove godine, piše Index.

Istraživanje je otkrilo još jednu stvar zajedničku radnicima u svim državama – zaposlenici više vole raditi od kuće nego njihovi šefovi. U prosjeku u svih 27 zemalja 36.000 ispitanika željelo bi raditi kod kuće u prosjeku 1.7 dana u sedmici. Kompanije bi, pak, željele vidjeti svoje zaposlene češće u uredu. U prosjeku planiraju ili žele da njihovi zaposlenici rade od kuće samo 0.7 dana sedmično.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Bećirović u Tešnju: Radnicima primanja od kojih mogu živjeti, a privrednicima sistemska podrška

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Danas pretežno oblačno sa kišom: Evo šta nas očekuje do srijede

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme...