Palmer: Ostaju sankcije Dodiku i Špiriću, SAD žele podnošenje ANP-a

Do danas, kaže, SAD nisu vidjele nikakve promjene u ponašanju Dodika i Nikole Špirića, što bi ih kvalificiralo da budu uklonjeni s američke „crne liste“.

– Milorad Dodik i Nikola Špirić su pod sankcijama SAD i to je rezultat njihovih odluka, stavova i aktivnosti koje su provodili i javno govorili. Ako žele da te sanckije budu skinute, odnosno oni budu uklonjeni s liste, treba da djeluju da bi se za imalo razloga. Oni znaju šta treba da urade. I nama bi bilo drago kada bi oni to radili – rekao je Palmer razgovoru za bh. novinske agencije.

Napomenuo je da američko Ministarstvo trezora vodi tehnički dio u vezi s sankcijama te su ti procesi zasnovani na dokazima.

– Prije nego što dođe do promjene u položaju u kojem su oni sada, treba da postoji dokaz promjene do koje je došlo i nama bi bilo drago da se to i dogodi – rekao je Palmer.

Na pitanje da li bi sankcije mogle da bude proširene još nekim osbama iz bližeg okruženja lidera SNSD-a, Palmer je rekao da danas nema ništa za reći u vezi s tim, ali da će SAD koristiti te instrumente, na odgovarajući način, kako bi promovirali svoje uže i šire ciljeve u regionu.

Istakao je da SAD kontinuiramo podržavaju put BiH ka evropskim i evroatlanskim integracijama te žele da vide da je postignut sporazum koji će omogućiti BiH da podnese Godišnji nacionalni program (ANP), čime bi se omogućilo da se jačaju veze između BiH i NATO saveza.

– Nije na SAD-u da pregovaraju i rade na postizanju dogovora o tom pitanju, već to treba da rade politički lideri – rekao je Palmer i naglasio da SAD zagovaraju najbliži mogući partnerski odnos između NATO saveza i BiH.

Predaja ANP-a je, kako ističe, proces tehničke prirode i tu se ne radi o odluci o članstvu u NATO-u.

– Time se postiže da se pruža prilika NATO-u da se anagažira s BiH u jačanju odbrambenog i sigurnosnog sektora. Ovdje se ne radi o odluci o članstvu u NATO savezu i ne želim reći da je to nešto više nego što ustvari jeste. Nadam se da će politički lideri u BiH biti u stanju da rade na tome i postignu dogovor koji će omogućiti BiH da preda dokument koji treba da bude prvi Godišnji nacionalni program – rekao je američki diplomata.

Naglasio je da se nada da će stranački lideri uspjeti doći i do sporazuma koji će omogućiti da se formira nova vlast na nivou BiH, kako bi se ona kretala ka EU, odnosno ka evroatlanskoj budućnosti.

Smatra i da je normalan dio procesa da se govori o uslovima i onome što je potrebno da se formira vlast te napredovao u provođenju reformi.

– U cijelom tom procesu BiH i svi njeni narodi i građani mogu računati na SAD kao svog prijatelja i partnera. Podržavamo proces koji vodi ka formiranju vlasti, što će predstavljati platformu za napredovanje BiH – rekao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a.

Naglasio je da SAD i Ruska Federacija BiH imaju različite ciljeve, koji se odnose na zapadnji Balkan i BiH.

– Temelj američke politike za zapadni Balkan jeste podrška evropskim i evroatlanskim integracijama. To znači članstvo EU za sve zelje zapadnog Balkana i članstvo u NATO-u za sve zemlje koje žele biti članice tog saveza. Rusi imaju puno drugačiji cilj na Balkanu. Oni žele vijedeti regiju koja je podijeljenja, sumnjiva i u kojoj postoji visokog stepen tenzija i frikcija. Rusi su 2016.godine bili sponzori pokušaja državnog udara u Crnoj Gori. Uložili su puno i radili na tome da jednostvano podrivaju Prespanski sporazum, a koji je sklopljen i sada imamo zemlju koja se zove Sjeverna Makedonija. To su radili kako bi bokirali njen evropski i evroatlanski put. Nema razloga da se vjeruje da Rusija na isti način ne želi to uraditi u BiH – rekao je Palmer.

Naglasio je da se razgovori o statusu Kosova ne mogu vezati za deševanja u BiH.

– Osim što bi normalizacija odnosa između Srbije i Kosova značajno poboljšala odnose i sigurnost na cijelom prostoru zapadnog Balkana, otvorila bi evrpski put i za Srbiju i za Kosovo. A šta drugo to može biti nego nešto što je jako dobro za BiH – rekao je Palmer.

Istakao je da SAD želi evropsku budućnost BiH, članstvo u evropskoj porodici država te za našu zemlju žele mir, prosperitet i stabilnost.

Naglasio je da SAD podržavaju Daytonski mirovni sporazum, koji, otkako je postignut je bio temelj američkog angažmana SAD-a u BiH.

– Naša posvjećnost i operdjeljenost za to ostaje nepokolebljiva. Ali mislim da se svi slažu da će morati doći do reformi, koje su potrbne kako bi BiH bila funkcionalnija i ispunila standarde za članstvo u EU. Mi taj proces podržavamo. Uključujući važna područja, kao što je pravosuđe. U tom procesu mi smo partneri BiH – dadao je Palmer.

Ponovio je da je BiH čvrst partner SAD-a u borbi protiv terorizma te da duboko cijene saradnju BiH kada je u pitanju povratak stranih boraca iz Sirije u BiH.

– Vjerujemo vlastima BiH da će biti u stanju upravljati ovim slučajevima. I u vezi s borbom protiv terorizma i svim drugima pitanjima zaista se radujemo da i dalje imamo vrlo blisku saradnju s BiH – kazao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara.

Istakao je da SAD razumiju koji problem i izazov predstavljaju nelegalne migracije za BiH i njene vlasti na svim nivoima.

– To je značajan teret, ali nije podjednako raspoređen i ne nose ga svi u zemlji podjednako. Sigurno je da Usko-sanski kanton i grad Bihać nose ogroman teret, koji je disproporcionalan sa svima ostalima. Sigurno je da svi nivoi vlasti i institucije treba da istupe i nose taj teret. I naravno, i međunarodna zajednica treba da pokaže da nosi taj teret –rekao je on.

Jako je važno, dodao je, i treba imati na umu da su migranti ljudi u vrlo teškim okolnostima i da se s njima postupa s suosjećanjem i velikodušno, prenose Vijesti.

Možda vam se svidi

avatar