Pahor: Evropskoj uniji prijeti podjela na liniji istok-zapad

0

Posebno moramo biti oprezni ako se nastavi kriza razvoja EU.
 
Predsjednik Slovenije Borut Pahor danas je izrazio zabrinutost da bi se unutar Evropske unije mogla stvoriti podjela između njenog istočnog i zapadnog dijela.
 
U obraćanju na godišnjem skupu slovenačkih diplomata na Brdu kod Kranja, Pahor je rekao da je Slovenija uvijek gradila svoj nacionalni interes jačanjem jedinstva u EU i izrazio je nadu da će tako ostati u budućnosti.
 
– Iako je EU u određenoj krizi i blokadi, rastuće podjele koje su uočljive unutar nje nisu u interesu Slovenije, naglasio je Pahor, ističući da strateški dokumenti koji definišu spoljnu politiku njegove zemlje ukazuju na želju Slovenije da bude u središtu evropskih integracija, kao i da ona podržava produbljenu i proširenu EU, navodi STA.
 
– Posebno moramo biti oprezni ako se nastavi kriza razvoja EU, moramo biti oprezni da se ne bi pojavila nova podjela između istoka i zapada, rekao je Pahor, ističući da bi ta podjela bila drugačija od onih koje sada postoje između država članica EU.
 
On je izrazio uvjerenje da će, kao i svaki put do sada, Njemačka i Francuska pronaći rješenje za okončanje blokade u kojoj se nalazi EU i jačanje njenog jedinstva, i dodao da Slovenija treba da bude dio tog rješenja.
 
Pahor je rekao da, kada je riječ o globalnim odnosima i odnosu prema Rusiji i Kini, Slovenija “ne teži uspostavljanju ravnoteže između Rusije i SAD”.
 
– Naravno da želimo dobre odnose sa Rusijom i Kinom, ali su SAD naš saveznik i privilegovani partner u tom smislu, rekao je Pahor, ističući da je nedavna posjeta američkog državnog sekretara Majka Pompea Sloveniji “veličanstvena stvar”.
 
Govoreći o odnosima Slovenije sa susjednim državama, Pahor je rekao da oni treba da budu iskreni i prijateljski, a da otvorena pitanja treba rješavati iskrenim dijalogom.
Oslobođenje