Pad broja vakcinisane djece može uzrokovati nove epidemije

Popularno

Povezano

Iako u protekle dvije godine govorimo o imunizaciji, često zaboravljamo redovnu imunizaciju djece koja je zakonska obaveza. U praksi je, ipak, zabilježen pad broja vakcinisane djece, a struka upozorava na nove epidemije koje mogu biti rezultat ovakvog ponašanja.

Samo zahvaljujući vrlo uspješnim programima imunizacije određenih bolesti nema desetljećima. Paradoksalno, što je program uspješniji, više se dovodi u pitanje daljnja njegova potreba. U posljednjih desetak godina imali smo epidemije i rubeole i zaušnjaka i dva puta morbila. Ipak, roditelji su i dalje neodlučni:

  • Vakcinišem oboje djece. Sad kasnim s vakcinacijom djevojčice, naručivanje je teško, ali inače redovno vakcinišemo.
  • Iskreno, sama ne znam šta ni kako, ni da li ćemo ili nećemo, ali kakvo je stanje, daj Bože da hoćemo.
  • Imam dvoje djece, već su odrasli, vakcinisane su obje svim vakcinama što su trebale da dobiju.
- Marketing -

Razlog neodlučnosti roditelja je neispravno informiranje putem interneta, dok se mišljenje struke ili stručna literatura stavlja postrani. Najviše se boje neželjenih posljedica. Strah je neopravdan, smatra struka.

  • Sve neželjene reakcije se bilježe i postoji komisija za postvakcinalne reakcije na području Federacije i kantona u čiji sastav ulaze epidemiolog, pedijatar i neuropedijatar, gdje se svaka neželjena reakcija detaljno razmatra i donosi se odluka da li to dijete i dalje vakcinisati ili ne – objašnjava dr. Sanela Pekmić-Bečić, epidemiolog u INZE.

U protekloj godini čak je 30% manja pokrivenost vakcine protiv morbila, dok je obavezni ciljni obuhvat viši od 90%.

Veliku ulogu kod redovne imunizacije djece odigrala je i sama pandemija koronavirusa. Struka ističe neminovnost razvitka novih pandemija u narednom periodu.

  • Moramo ukazivati na to da je važno da se i niži obuhvati nadoknade, da se propuštena vakcinacija nadoknadi, da se pregledaju kartoni, pozovu roditelji, da se na neki način ohrabe, da ih i mi kroz svoje istupe potaknemo da provjere imunizacijske kartone svoje djece, knjižice i da nadoknadimo to propušteno cijepljenje – poručuje doc. dr. Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju ZZJZFBiH.

Sve ovo alarm je za roditelje vakcinišu djecu čija kontrola u procesu proizvodnje iznosi čak 75%, a standard garantuje Svjetska zdravstvena organizacija.

- Marketing -

Najnovije