16.3 C
Kakanj
Nedjelja, 20 Juna, 2021

OZBILJNI ZDRAVSTVENI ZNAKOVI: Imate konstantno nisku temperaturu? Evo šta to GOVORI o vašem zdravlju


Normalnom temperaturom smatra se vrijednost od 36 do 37 stepena. Ako je između 35 i 36 stepena Celzijusa nije normalna i da ukazuje na različite poremećaje.Prirodno je da je jutarnja tjelesna temperatura niža za oko 0,3 stepena od one večernje, a ona je obično nešto viša kod male djece.

Stručnjaci objašnjavaju kako odstupanja naniže od normalne temperature mogu da budu ozbiljni zdravstveni indikatori, kao i da snižena temperatura može da bude jednako opasna, pa čak i opasnija od one povišene, koje se svi pribojavamo.

Povezanost niže temperature i sporijeg metabolizma

Stalna temperatura koja iznosi ispod 36,5 stepena Celzijusa tokom dana je najčešći pokazatelj usporenog metabolizma. Ako je prate simptomi poput manjka energije, pospanosti, sporije probave, ispucalih noktiju i opadanja kose – ona može da upućuje na usporeni rad štitne žlijezde, odnosno hipotireozu. Ova hormonalna bolest je sve češća među ženskom populacijom, a lako se dijagnostifikuje analizom hormona štitne žlijezde i antitela u krvi.

Simptom ozbiljnijih bolesti

Temperatura tijela može da bude u padu i iz drugih razloga, kao što je izloženost hladnom vremenu ili dugotrajno nošenje mokre odjeće. Ipak, ako je temperatura niža od 36 stepeni stalno stanje, tada ona može biti simptom mnogih bolesti – infekcije, poremećaja rada bubrega, smanjenja funkcije jetre, šoka, stresa, nesanice, dijabetesa, zloupotrebe alkohola i droge, Adisonove bolesti…

Temperatura se smanjuje kako starimo

Studije pokazuju da se nakon 60. godine života smanjuje tjelesna temperatura za oko 0,3 stepena. To je rezultat usporavanja metabolizma, a nižu temperaturu najčešće prati i slabija cirkulacija, kao i hladne ruke i noge,piše Pink.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO