Oxford stopirao ispitivanje cjepiva, ispitanik se razbolio

0

Finalna faza kliničkog ispitivanja cjepiva za Covid-19, privremeno je zaustavljena nakon što kod jednog ispitanika zabilježena nepovoljna reakcija, javlja BBC.
 
Cjepivo kojeg zajedno razvijaju Sveučilište u Oxfordu i britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca jedno je od vodećih kandidata za cjepivo protiv Covida-19. No, kliničko ispitivanje je sada privremeno zaustavljeno zbog slučaja “neobjašnjene bolesti”, navodi BBC pozivajući se na izvore iz AstraZenece. U kompaniji privremeno zaustavljanje ispitivanja opisuju kao “rutinsko”.
Ishod kliničkog ispitivanja ovog, ali i ostalih cjepivima, s nestrpljenjem se čeka širom svijeta.
BBC navodi kako je cjepivo uspješno prošlo prvu i drugu fazu kliničkog ispitivanja te se očekivalo da će biti među prvim cjepivima koja bi se mogla naći na tržištu, a da su pritom prošla sve potrebne faze kliničkih ispitivanja.
Treća faza ispitivanja provodi se na oko 30 tisuća ispitanika u SAD-u, Brazilu, Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici. Radi se o fazi kliničkog ispitivanja cjepiva, koja se inače provodi na tisućama ispitanika i traje po nekoliko godina.
Treća faza kliničkih ispitivanja na svim lokacijama sad je pauzirana. Neovisni istražitelji prvo će pregledati sve podatke o sigurnosti, a potom će regulatori odlučiti može li ispitivanje krenuti iznova, navodi BBC.
“U velikim ispitivanjima, bolesti se mogu pojaviti slučajno ali neovisna tijela sve moraju pregledati kako bi se sve pažljivo provjerilo”, poručili su s Oxforda.
Ovo je drugi put da je oksfordsko ispitivanje cjepiva za koronavirus pauzirano. Takve stvari se rutinski događaju u velikim kliničkim ispitivanjima kad ispitanik-volonter završi u bolnici, a da razlog obolijevanja nije odmah jasan.
Smatra se da bi se ispitivanje moglo nastaviti za nekoliko dana.
Stat Health, zdravstveni web koji je prvi objavio ovu informaciju, navodi kako detalji nepovoljne reakcije ispitanika nisu poznati, ali je citirao izvor koji navodi kako očekuje da će se ispitanik oporaviti, prenosi Index.
FACE.BA

[bar group="4078"]