Ovo trebate znati o gumama da bi vaš automobil trošio manje goriva

Iako za gume, generalno gledano, važi pravilo “koliko para, toliko muzike” i tu se kroz ovaj segment održavanja automobila se provlači ideja štednje. Većini vozača novčanik nije neograničeno dubok, pa prije kupovine treba dobro odmjeriti koji je odnos između uloženog i dobijenog.

A da biste uštedjeli najbolje bi bilo da se odlučite za gumu koja se prilagođava površini saobraćajnica kojima najčešće vozite, što će rezultirati manjom potrošnjom goriva i smanjenjem emisija ugljen-dioksida, piše “Poslovni“.

Sve piše na oznakama

Svaki vozač vi trebalo da obrati pažnju na EU naljepnice na gumama. Simbol benzinske pumpe označava otpor podloge: što je manji, potrebno je manje energije, pa je niža i potrošnja goriva. Ušteda goriva ima ocjenu od A do G, a na bojom označenoj skali A (zeleno) je najviša ocjena uštede goriva, dok je G (crveno) najniža ocjena uštede goriva.

Na taj način se potrošači jasno obavještavaju o energetskoj efikasnosti i ekološkoj kompatibilnosti, odnosno nižim emisijama CO2. Razlika između ocjene A i G može da predstavljati i do 7,5 odsto manju potrošnju goriva. Do 20 odsto potrošnje goriva odnosi se na otpor guma.

Za zimu obavezno treba birati zimske gume, koje su napravljene od mješavine koja u zimskim uslovima ostaje mekana. Ta mekoća, uz duboki gaz, omogućava gumi da bolje prijanja na vlažnu, sniježnu ili zaleđenu podlogu.

Ne koristite zimsku gumu u toplijem dijelu godine, jer ona kod visokih temperatura još više omekša, što utiče na performanse vozila. Zimska guma tokom ljeta široko prijanja na vruć asfalt, stvarajući znatno veći otpor nego ljetnja guma, što uzrokuje i veću potrošnju goriva.

Osim zbog uštede, zimske gume birajte i zbog bezbjednosti, jer je sa adekvatnom gumom i trag kočenja kraći. Nagla kočenja i nagla ubrzavanja, vožnja po oštećenim putevima kao i neoprezna parkiranja mogu znatno da skrate životni vijek guma.

Rok trajanja do 10 godina

Uštedjećete i pravilnom brigom o gumama, jer ako brinete o skladištenju i pravilnoj upotrebi guma, nema potrebe da ih mijenjate prije isteka roka koji su naveli proizvođači.

Možda vam se svidi

Leave A Reply