Ovo su 3 sudačke novosti koje ćemo vidjeti na SP u Brazilu

Suci će na ruci nositi poseban sat koji će biti povezan sa senzorima na golu. Ako lopta prijeđe liniju suci će dobiti signal i iste sekunde moći će priznati gol

Po prvi put na Svjetskom nogometnom prvenstvu imat ćemo priliku vidjeti 3 novosti koje je FIFA uvela, a koje se sudačkih mjera i odluka na terenu.

1. Uvođenje gol-tehnologije

Iako se mogla uvesti i na prošlom SP, čelnici FIFA-e su to odbijali tvrdeći da će se ubiti draž nogometa i usporiti igra. No, utakmica osmine finala između Njemačke i Engleske natjerala je FIFA-u da promijeni odluku. Pri rezultatu 2-1 za Njemačku Engleska je trebala izjednačiti nakon udarca Franka Lamparda. Lopta je prošla gol-crtu, ali sudac to nije vidio, na kraju su se Englezi raspali i izgubili 4-1. Nakon jakog medijskog pritiska FIFA je odlučila uvesti gol-tehnologiju na predstojećem SP u Brazilu.

Suci će na ruci nositi poseban sat koji će biti povezan sa senzorima na golu. Ako lopta prijeđe liniju suci će dobiti signal i iste sekunde moći će priznati gol.

 2. Sprej protiv igrača varalica

Koliko puta nas je naživciralo da kad gledamo utakmicu prilikom prekida vidimo da se “živi zid” s igračima pomaknuo za pola metra naprijed nakon što se sudac udaljio od igrača. Ili da igrač koji izvodi prekid pomakne loptu. FIFA je odobrila sudački sprej koji će to onemogućiti. Sudac će poprskati mjesto gdje mora stajati lopta te liniju koju igrači u “živom zidu” ne smiju prjieći. Nakon što se poprska, trag spreja nakon par minuta sam nestane. Sprej se već koristi u nekim ligama Južne Amerike, a nakon ovog SP mogao bi i u Europi.

3. Minuta odmora

Iako smo već puno puta viđali da zbog nesnosnih vrućina sudac zaustavi utakmicu kako bi se igrači osvježili, FIFA je za ovo SP zbog teške brazilske klime i službeno potvrdila da suci utakmice mogu zvati “minutu odmora” dva do tri puta tijekom utakmice kako bi se igrači osvježili. Temperature do 30 stupnjeva uz visok postotak vlage u zraku stvarat će probleme igračima, pogotovo onih reprezentacija koje nisu navikle na takve uvjete.

 

(dnevno.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.