Ovo se nije desilo posljednjih 70 godina: Sjever Italije pogođen sušom, najveća rijeka u državi ostaje bez vode

Na području ovog 650 kilometara dugog italijanskog toka rijeke Po živi 16 miliona ljudi. Tamo su polja kukuruza, pšenice, ogromne plantaže paradajza i drugih usjeva.

Velike vrućine izazivaju probleme i u susjednim zemljama, ali i širom Evrope, naročito u mediteranskim zemljama. Italija je na rubu izuzetno dramatične ekološke i ekonomske situacije zbog nezapamćene suše.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

 

Najgore je u nizinama rijeke Po. Upravo ova nizina ključno je italijansko poljoprivredno područje bitno ne samo za ovu državu nego i za Evropu u cjelini zbog svoje velike proizvodnje hrane.

 

Italijanski poljoprivrednici u svoje usjeve gledaju sa strahom, a u nebo sa nadom – da konačno padne kiša. Sjever Italije pogođen je strašnom sušom. Najveća rijeka u Italiji ostaje bez vode. Na području ovog 650 kilometara dugog italijanskog toka rijeke Po živi 16 miliona ljudi. Tamo su polja kukuruza, pšenice, ogromne plantaže paradajza i drugih usjeva.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

 

Gianluigi Viola, poljoprivrednik kaže:

”Prvi put se dogodilo nešto ovakvo. Imali smo suše i ranije ali su kanali bili puni. A ove godine… ovaj kukuruz, pogledajte ga… ove godine ga uopšte nisam zalio. Ovdje treba ugraditi prskalice i crijeva za vodu kako bi zalili. Bojim se da neće biti kukuruznih klipova i kada dođe vrijeme žetve da neću imati šta da uberem”.

Zbog suše postoji prijetnja da će tamošnji poljoprivrednici proizvoditi čak za trećinu manje hrane, a ona koju proizvedu mogla bi biti skuplja i do 70 posto.

 

”Kada su se prošle godine povećale cijene hrane, bili smo zadovoljni. Mislili smo da će ove godine biti dobra berba, da ćemo dobro zaraditi, a očito da neće biti tako”, dodaje Viola.

 

Rijeka Po je toliko presušila da se vidi njeno dno, a na pojedinim dijelovima je presušila da je po tom dnu moguće hodati. Nivo rijeke Po je na pojedinim mjestima pao je i za sedam metara. Sve su to posljedice najgore suše u Italiji posljednjih 70 godina.

Nivo rijeke je na najnižem historijskom nivou zbog niza razloga. Duž riječnih obala prostiru se veliki predjeli pijeska i mulja, a samo trag koji je rijeka ostavila podsjeća na uobičajeni vodostaj. Ovdje čamci usamljeno leže na mulju.

Meuccio Berselli, Opservatorij za slivno područje rijeke Po ističe:

 

”Tokom zime na Alpama nije bilo dovoljno snijega. Snijeg je prekrio 60 do 70 posto manje površine nego do sada. Kao rezultat toga, snježne padavine se na jezerima nisu zadržale kao inače. Jezera su važan dio sliva rijeke Po, odakle se voda koristi u različite svrhe. Još jedan uzrok suše: kiša nije padala 120 dana. Treći uzrok je temperatura koja je viša od uobičajene. Vremenske i klimatske prognoze koje sada imamo zabrinjavaju jer će temperature u narednim danima porasti”.

 

Poljoprivrednici gubitke već broje u milionima eura. Nizak vodostaj rijeke donosi velike probleme u zahvatanju vode za navodnjavanje usjeva. Također, proizvodnja električne energije u hidroelektranama rijeke Po manja je za 40%. Samo obilna kiša, kažu Italijani, može spriječiti stravičnu katastrofu.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Porodica Gadžun iz Kaknja organizira nove proteste: Sad imate priliku da nas podržite!

Sredinom novembra navršila se godina dana od smrti djevojčice...

Direktor FBI-ja zabrinut za nacionalnu sigurnost zbog TikToka

Direktor FBI Chris Wray izrazio je zabrinutost za nacionalnu...

Ammar Muderizović iz Novog Pazara prvi pilot u Evropi koji je i hafiz Kur'ana

Hfz. Ammar Muderizović, koji je završio novopazarsku Medresu Gazi...

Lavlji urlik najskuplji: Evo koliko tiktokeri zarađuju od giftova

I staro i mlado, i staro i mlado, svi,...