24.7 C
Kakanj
Četvrtak, 17 Juna, 2021

“Ovo je prizivanje novih zločina nad Bošnjacima”: U Višegradu za ponedjeljak najavljeno obilježavanje “dana ruskih dobrovoljaca”– Pitamo Tužilaštvo BiH da li obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca, koj se obilježava u gradu u kome su ti isti dobrovoljci, skupa sa četnicima, počinili najmonstruoznije zločine nad bošnjačkim narodom, ima uporište u zakonima BiH?, saopćeno je iz Udruženja “Žena – žrtva rata”

Za ponedjeljak (12. april) najavljeno je obilježavanje “dana ruskih dobrovoljaca” u Višegradu. Tim povodom, iz Udruženja “Žena – žrtva rata” oglasili su saopćenjem za javnost u kojem navode da je slavljenje “Dana ruskih dobrovoljaca” zapravo slavljenje njihovih zločina.

– Slavljenje ovog dana sijanje je straha, ali i prizivanje novih zločina kakve su ruski „psi rata“ u periodu od 1992 – 1995. godine, skupa sa četnicima iz Podrinja i regularnim jedinicama Vojske RS i Srbije, činili nad bošnjačkim narodom u BiH, posebno u Višegradu.

Slavljenje “dana ruskih dobrovoljaca” je slavljenje njihovih zločina i to samo desetak dana prije početka suđenja pripadnicima Četničkog ravnogorskog pokreta u Sudu BiH optuženim za izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, saopćeno je iz ovog Udruženja. Pozvali su Tužilaštvo BiH da reaguje.

– Pitamo Tužilaštvo BiH da li obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca, koj se obilježava u gradu u kome su ti isti dobrovoljci, skupa sa četnicima, počinili najmonstruoznije zločine nad bošnjačkim narodom, ima uporište u zakonima BiH?, saopćeno je iz Udruženja “Žena – žrtva rata”.

Nakon ovog saopćenja, oglasilo se i Tužilaštvo BiH, a navedeno je da su oni formirali predmet po zaprimljenoj prijavi ovog Udruženja, u vezi sa obilježavanjem “dana ruskih dobrovoljaca” u Višegradu.

 

 

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO