Ovo je općina u BiH u kojoj su gotovo svi građani kandidati na izborima

0

Željko Stevandić i Milka Ivanković u utrci su za načelnika općine Istočni Drvar, dok će se za 11 pozicija u Općinskom vijeću boriti 51 kandidat sa devet kandidatskih listi.

Jedna od najneizvjesnijih utrka na predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini vodit će se u Istočnom Drvaru. Za naklonost 79 mještana te općine, koliko je evidentirano na posljednjem popisu stanovništva, borit će se čak 53 kandidata.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Željko Stevandić i Milka Ivanković u utrci su za načelnika općine Istočni Drvar, dok će se za 11 pozicija u Općinskom vijeću boriti 51 kandidat sa devet kandidatskih listi.

Prije četiri godine, izbore u ovoj općini “pomeo” je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa 69 osvojenih glasova, što im je osiguralo šest mandata u Općinskom vijeću. Korak za njima su bili Zavičajni socijaldemokrati – Mile Marčeta. Za njihove kandidate je glasao 31 birač iz Istočnog Drvara.

– Normalni i patriote – glasio je slogan Zavičajnih socijaldemokrata – Mile Marčeta, a interesovanje za plakatom te stranke je prešlo granice te općine.

Međutim, u međuvremenu je došlo do prekompozicije političkih snaga na političkoj sceni Istočnog Drvara.

Zavičajni demokrati izgubili su sufiks “Mile Marčeta” s obzirom na to da je “capo de la familia” Mile Marčeta pristupio SNSD-u.

Nekoliko Marčeta, predvođenih nosiocem liste Zavičajnih socijaldemokrata Ognjenom Marčetom, također je prešlo u SNSD, prenosi Hayat.

Tako će SNSD na predstojećim lokalnim izborima u Istočnom Drvaru ponuditi čak šest Marčeta, dok je lojalnost Zavičajnim socijaldemokratima sačuvalo pet članova familije koji se nalaze na toj listi.

Velika se bitka vodi za naklonost Marčeta koji su se prijavili za glasanje iz BiH. Njih šest prijavilo se za glasanje iz Srbije.