Ovo je nesreća koju je 2019. skrivio idiot koji se jučer zabio u kamion

24-godišnji Edi Zdjelar, koji je sa ženom poginuo u jučerašnjoj nesreći te se prije toga snimao kako vozi 200 km/h, 2019. je u Novoj Gradiški (Hrvatska) izazvao još jednu tešku nesreću u kojoj je stradala i njegova tadašnja partnerica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nesreći koja se dogodila 18. marta 2019. Edi Zdjelar je kao vozač kombija izgubio nadzor nad upravljačem te nekontrolirano prešao na drugu stranu ceste i udario u betonski most. Od siline udarca automobil se prevrnuo i ponovno vratio na suprotni trak ceste, kojim se kretalo vozilo iz suprotnog smjera.

Foto: Radio Nova Gradiška

Novinarka radija Nova Gradiška tada se javila s mjesta nesreće. U kombiju je sa Zdjelarom bila njegova trudna partnerica koja je teško povrijeđena, a preminula je devet mjeseci nakon nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdjelar i njegova tadašnja trudna 19-godišnja supruga od siline udarca izletjeli su iz kombija. Oboje su teško povrijeđeni, a ljekari su se zatim danima borili za život trudnice. Žena je preminula u decembru iste godine.

Kako se saznaje, njezina smrt ne može se sa sigurnošću povezati s posljedicama saobraćajne nesreće. Njezina beba je preživjela.

Baka trudnice preminula od šoka

Baka trudnice koja je nastradala u saobraćajnoj nesreći tada je preminula od šoka, nakon što je na cesti ugledala nepomično tijelo svoje unuke.

“Njena kuća se nalazi blizu mjesta nesreće i, kad je čula što se dogodilo, izašla je na cestu. Navodno je unuci pod glavu stavila jastuk. Sve ju je to toliko šokiralo da je preminula”, rekli su mještani tada za Radio Nova Gradiška.

Jučer nekoliko minuta prije nesreće divljao na autocesti

Zdjelar je samo nekoliko minuta prije jučerašnje nesreće na društvenim mrežama objavio snimku koja prikazuje kako BMW-om juri po autocesti brzinom većom od 200 km/h, a na snimci se vidi i da pada kiša. Čuje se kako trešte cajke, a Zdjelar u jednom trenutku snima i sam sebe te pozdravlja prijatelje i govori kako ide na krštenje.

Policija: Zabio se u kamion

Policija je danas objavila izvještaj o nesreći u kojoj su sinoć na autocesti A3 između čvora Okučani i Novska poginuli Zdjelar i njegova supruga.

Fotografije s mjesta nesreće pokazuju smrskani BMW, a u automobilu je bilo i dvogodišnje dijete preminulog para, koje nakon zbrinjavanja u KBC-u Zagreb nije životno ugroženo, ali je teško povrijeđeno.

“Do nesreće je došlo kada je 24-godišnjak, upravljajući automobilom novogradiških oznaka u smjeru Novske, udario u stražnju stranu kamiona bosanskohercegovačkih nacionalnih oznaka koji se kretao ispred njega u istome smjeru.

Na mjestu događaja vozač i 20-godišnja putnica iz automobila (oboje hrvatski državljani) su smrtno stradali, a njihova tijela su prevezena u sisačku Opću bolnicu gdje će se obaviti obdukcija, dok je dijete teže povrijeđeno”, objavili su iz PU sisačko-moslavačke.

Nobilo: Treba rigoroznije kažnjavati ekstremnu vožnju

Iako je Zdjelar 2019. skrivio tešku saobraćajnu nesreću, ona nije proglašena nesrećom sa smrtnom posljedicom jer nikad nije sa sigurnošću dokazano da je njegova tadašnja suputnica preminula od posljedica nesreće. Podsjetimo, ona je umrla devet mjeseci kasnije.

U Hrvatskoj se vozačima može oduzeti vozačka dozvola, ali samo na razdoblje od dvije godine. Nakon toga osoba ponovno može polagati vozački ispit. Ne postoji mogućnost doživotne zabrane vožnje.

Odvjetnik Anto Nobilo za Index kaže da se vozačku dozvolu može oduzeti u prekršajnom ili kaznenom postupku. Vozač može ostati bez dozvole ako je osuđen, ali mu vozačka može biti oduzeta i na licu mjesta ako se radi o nekom dramatičnom slučaju.

“Vozačka se može oduzeti na neko vrijeme, ali se ne može trajno oduzeti. Čak i ako je vozač osuđen za saobraćajnu nesreću, nakon perioda rehabilitacije može ponovno polagati vozački ispit”, rekao je.

Nobilo smatra da treba pooštriti kažnjavanje opasne vožnje, ali da će se takvi slučajevi uvijek događati. Međutim, na taj način se preveniraju teške posljedice, ističe Nobilo.

“Mislim da bi trebalo rigoroznije postupati prema ljudima koji ponove ista kaznena djela. Trebalo bi oduzimati vozačke dozvole, a postoji i mogućnost oduzimanja automobila kod ekstremne vožnje. Vožnja preko 200 km/h je ekstremna vožnja. To treba prevenirati na nivou prekršaja, ne treba doći do ovakve posljedice”, rekao je Nobilo.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE