Ovo je napuštena kuća koja krije najčuvaniju tajnu bivše JNA!

0

Svi prostori su međusobno odijeljeni pregradama i vratima s udarnim ventilima za slučaj atomske eksplozije. U izlaznom dijelu nalaze se betonska vrata od 40 tona, konstruirana da razbiju i zaustave val nuklearnog udara.

Blizu spomenika Petrova gora u Hrvatskoj nalazi se kuća u šumi. Izvana izgleda kao bilo koja druga kuća. Ima nekoliko spratova, ništa posebno. Zanimljiv dio je lift, koji ne ide na gornje spratove. Zašto? Jer ide u podzemlje, 50 metara. Ova top tajna radio relejna stanica dizajnirana je da izdrži atomski udar’, opisuju članovi CI-a svoj doživljaj ovog fascinantnog objekta, jedne od najčuvanijih tajni bivše JNA za portal croexpress.eu.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ljubitelji urbanog istraživanja te članovi Croatia Infiltration ondje su bili u nekoliko navrata. Ono što je novo jest da su izradili 3D model radio-relejne stanice Magarečevac. Model zorno prikazuje što napuštena kuća usred šume krije. Kako su objasnili za ovaj medij, koristili su specijalne lasere kako bi mogli izraditi precizan model.

Magarečevac je izgrađen tako da je ukopan u stijeni, a svojoj posadi pružao je sigurnost od atomskog udara skoro tri mjeseca života ispod zemlje. Kako je za specijaliziranu stranicu o Petrovoj Gori pojasnio Zlatko Cišper, umirovljeni brigadir, prostire se na 2000 kvadratnih metara, uz čitav niz prostorija – spavaonice, električna centrala, kuhinja, spremišta, prostor za dekontaminaciju…

Svi prostori su međusobno odijeljeni pregradama i vratima s udarnim ventilima za slučaj atomske eksplozije. U izlaznom dijelu nalaze se betonska vrata od 40 tona, konstruirana da razbiju i zaustave talas nuklearnog udara.