OVO JE NAJZDRAVIJA VOĆKA NA SVIJETU! Sadrži daleko više VITAMINA C od limuna, umiruje kašalj i ČISTI PLUĆA!

Popularno

Povezano


Pomaže sam plod, ali i seme i listovi. Dunja se može jesti sveža, mada malo teže, jer je opora, ali se mogu praviti sokovi, kompoti i sirupi koji su jednako delotvorni u uklanjanju mnogih zdravstvenih tegoba.

- Marketing -

Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, čak više nego što se može naći u limunu, zatim vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Najdelotvorniji deo dunje su semenke od kojih se pravi čaj. Kada odstoje u vodi, semeke ispuštaju sluz koja rešava probleme sa kašljem i čisti disajni sistem. Pored toga, sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Semenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, emulzinom i protidom.

Zahvaljujući taninu i sluzi dunje povoljno deluju na rad creva i sprečavaju infektivne bolesti. Pektin povoljno utiče na kardiovaskularni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.

Sok od dunje pomaže kod kašlja, astme i dijareje, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože. Može da pomogne i kod obilnih menstruacija.

Priprema soka od dunja:
Operite i sitno narendate kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete prije jela.

Priprema čaja od dunja:
Semenke dunje prelijte sa ključalom vodom, ostavite nekolio minuta da odstoji i nakon toga popijte, prenosi informer.

- Marketing -

Najnovije