Ovo je najskuplji hljeb na svijetu

Jedna španska pekara u svoj regularan asortiman proizvoda uvrstila je i hljeb koji košta 117 eura po vekni teškoj svega 400 grama, od čega je više od pola zlatna prašina.

Ko kaže da je kriza i da svijet nema para? Ako posjetite seoce Algatocin u Andaluziji i pronađete porodičnu pekaru po imenu “Pan Pina”, na njihovim policama naći ćete u redovnoj ponudi veknicu zlatnog hljeba koji košta 117 eura.

Svaki hljeb težak je oko 400 grama, umiješen je brašnom od cijelog zrna, sa dodatkom spelte i dehidriranog meda, prenosi Telegraf.

Međutim, to nije sve, za ovakav hljepčić utroši se još 250 grama jestive zlatne prašine, jedan dio u samom tijestu, a ostatak posut po hrskavoj korici.

“Naš zlatni hljeb je veoma popularan i izvozimo ga širom planete. Bogataši vole da se razbacuju na ovako skupe proizvode. Kupaca najviše ima u Kosta del Sol region, Rusiji, Kini i zemljama Bliskog istoka. Ljudi vjeruju da je mala količina zlata veoma dobra za varenje, a i ostali sastojci su veoma kvalitetni i organskog porijekla”, kaže Huan Manuel Moreno (41) pekar čija porodica se već 70 godina bavi ovim zanatom.

Video koji je postao hit na internetu.
Možda vam se svidi

Comments are closed.