22.5 C
Kakanj
Četvrtak, 29 Jula, 2021

Ovo je doktor heroj koji je spasio Eriksena: Anesteziolog koji obučava ljekare održao lekciju života

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img


Sinoć smo bili ponovo svjedoci prestanka rada srca jednog fudbalera na evropskom šampionatu u fudbalu u Kopenhagenu. Pao je Kristijan Eriksen, ali za razliku od mnogih prije njega uspješno je reanimiran.

Glavno pitanje je “Zašto?” i možda je najbolji odgovor ljudski faktor. Jednostavno, o smrti se razmišlja tek kada se dogodi, a mnoge stvari prije toga se jednostavno ne urade. Zbog toga je UEFA za EURO 2020 koje se upravo odigrava odlučila da sve bude mnogo bolje organizovano i što je najvažnije provjereno. Tako je provjeri prve pomoći na terenu i medicinskih uslova sem dan prije i na sam dan utakmice dodata i provjera tri dana prije utakmice.

Jednostavno ništa nije prepuštenu slučaju. Dobili smo čak i “Hawk eye” doktora, odnosno zvanično je omogućeno doktorima na terenu da koriste kameru (oko skolovo) koja snima iz vazduha da bi sagledali sve rizične situacije. Tako je UEFA od svojih „doping oficira“ napravila „medical oficire“ i svako je dobio dodatne zadatke sa ciljem da se spriječe neželjeni događaji.

Naravno sva ta tehnika vrijedi samo ako postoje ljudi koji su obučeni da je koriste. To je sinoć dr. Jens Klajnefeld, inače po specijalnosti anesteziolog, upravo demonstrirao. Nije samo njegove znanje bilo važno, već i rutina, jer on uči tim doktore da rade reanimaciju. I kada je izgledalo da će Eriksen da završi poput Mikloša Fehera ili Mark Vivijena Foa, dr. Klajenfeld je jednostavno primjenio ono što je hiljadu puta demonstrirao kolegama i studentima.

Možda sve najbolje opisuju riječi našeg njegovog kolege dr. Valentina Velkova koji također bio na stadionu u Kopenhagenu, i koji ne samo da je iskusni doping kontrolor već je i tim doktor.

– Momci, veliki aplauz za Jensa večeras!!! Održao je sjajnu prezentaciju i trening za medicinske timove sa terena prije utakmice za iznenadni srčani zastoj. I sve se dogodilo na isti način, kao u knjigama, ali sa obučenim ljudima. Svi su bili spremni za to i reagovali su zaista brzo, a Jens je nastavio prezentaciju na terenu. prenosi “Avaz“.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO