Ovo je 8 simptoma raka gušterače koje ne smijemo ignorisati!

Ovaj rak ima najveću stopu smrtnosti od svih oblika karcinoma zato što ga je vrlo teško otkriti u ranoj fazi kada su šanse za izlječenje veće i optimističnije. No, ovi simptomi bi nam mogli ukazati da nešto nije u redu.

Jedan je to od organa za koji znamo da ga imamo, ali se njime ne opterećujemo. Vjerojatno vam je poznata i njegova funkcija koja uključuje probavljanje hrane i kontrolu razine šećera u krvi. No, unatoč tome, da je netko ne spomene s vremena na vrijeme, sami se gušterače ne bismo sjetili godinama. Osim kada nastanu problemi.

Održava se na cijeli organizam
Naime, sve dok ona obavlja svoj posao, sve je u redu. No, u trenutku kada počne “otkazivati poslušnost”, to se može odraziti na cijeli organizam.

Iako je rak gušterače najčešći kod osoba starijih od šezdeset godina, nije isključeno da se pojavi i kod mlađih. Baš naprotiv, ova granica proteklih se godina počela spuštati, pa smo svjedoci slučajeva kada su od ovog raka oboljele i osobe u dvadesetima.

A najgori dio u cijeloj priči oko raka gušterače jest taj da upravo taj rak ima najveću stopu smrtnosti od svih oblika karcinoma.

Tome je razlog što ga je vrlo teško otkriti u ranoj fazi kada su šanse za izlječenje veće i optimističnije.

Zašto ga je teško otkriti?

Gušterača je smještena duboko unutar tijela, iza želuca, ima svega petnaestak centimetara, pa je promjene na njoj teško vidjeti ili osjetiti. Također, simptome su ljudi skloni ignorirati sve dok se rak gušterače ne proširi na okolne organe. Iz tog razloga vrlo je važno slušati svoje tijelo i reagirati kad primijetimo da naš organizam više ne radi kako je nekad radio.

Ovih 8 simptoma razlog su da posjetite liječnika.

Koža i oči žučćkaste su boje

Kada koža i bjeloočnice postanu žućkasti, to nije dobro. U nikojem slučaju. Naravno, ovi simptomi mogu ukazivati i na druga oboljenja. Pored raka gušterače, to su problemi vezani uz alkohol i otkazivanje jetre. Razlog “žutilu” je taj da se rak gušterače obično počne razvijati na njegovoj “glavi”, koja je smještena u blizini žučnog kanala. Tumor vrši pritisak na žučni kanal, a on zbog toga ne uspijeva prenijeti žuč iz jetre i žučne vrećice kroz gušteraču do tankog crijeva. Također, žuč u ovom slučaju ne može ukloniti bilirubin, normalni otpadni proizvod crvenih krvnih zrnaca, pa uslijed povišenih bilirubina dolazi do pojave žutice i žutih bjeloočnica.

Sve vas svrbi

Rublje perete istim sredstvima kao i ranije, ne nosite odjeću koju ste upravo kupili bez da je prethodno operete, niste alergični na hranu, grinje, pelud, dlaku kućnih ljubimaca…, ne patite od dermatitisa ili psorijaze… no svejedno vas odjednom svrbi koža!? Prekomjerni svrab po cijelom tijelu rani je znak koji tijelo šalje u slučaju žutice i raka gušterače. Kako se bilirubin nakuplja u krvi, pa i u koži, uzrokuje svrab i prije nego koža postane žuta. Javite se liječniku!

Mokraća vam je tamnije, smeđe boje

Ovaj simptom također je povezan sa žući. Iako tamnija mokraća može biti znak dehidracije, također može biti i jedan od prvih znakova žutice. Naime, kako tumor gušterače uzrokuje manje izlučivanje žuči i povećava razinu bilirubina u krvi, urin postaje smeđe boje. Napravite test, povećajte unos vode i vodite brigu da pijete dovoljno tekućine. Ako ni tada mokraća ne postane normalne boje, posjetite liječnika.

Možda vam se svidi

Leave A Reply