Ovim navikama uništavamo bubrege: Ovo svi činimo, a nismo ni svjesni koliko je opasno po zdravlje!

0

Od zdravlja bubrega zavisi i zdravlje kopletnog organizma, zato vodite računa koju hranu unosite

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Zadatak bubrega je održavanje krvi čistom i hemijski uravnoteženom. Bubrezi prerađuju krv te odvajaju štetne materije i izbacuju ih iz organizma.

Zadatak bubrega je održavanje krvi čistom i hemijski uravnoteženom. Bubrezi prerađuju krv te odvajaju štetne materije i izbacuju ih iz organizma.

Sve je veći broj bubrežnih bolesnika, a sve to jer ih nesvesno uništavamo ovim navikama:

Premalo vode

Ako ne pijete dovoljno vode, to može biti jedan od najznačajnijih faktora oštećenja bubrega jer se događa svakodnevno. Glavni zadatak bubrega je da izlučuju metabolički otpad iz tela i regulišu ravnotežu elektrolita. Ako telo nije dovoljno hidrirano, smanjuje se protok krvi, što rezultira nakupljanjem toksina u krvi.Odlaganje izlučivanja tečnosti

Mnogi od nas imaju naviku da odlažu odlazak u toalet. Ako je bešika duže vreme pun urina, može doći do raznih komplikacija u urinarnom traktu. Hipertrofija mišića je jedna od komplikacija koja može dovesti do divertikulitisa (stvaranje rupe ili vodenog jehura u telu). Hidronefroza (povećanje pritiska urina u bubrezima) druga je komplikacija do koje dolazi zbog hroničnog pritiska na zadnju stranu bubrega.

Previše natrijuma

Prerađivanje natrijuma je još jedan zadatak koji obavljaju bubrezi. So je osnovni izvor natrijuma, a većina natrijuma mora da se izbaci iz tela. Kad jedemo jako slanu hranu, bubrezi trpe opterećenje, zato je neophodno smanjiti unos soli.

Previše kofeina

Kad smo žedni, često ne posegnemo za vodom, nego za sokovima i gaziranim pićima. Mnogi od tih napitaka sadrže kofein. Kofein može da podigne krvni pritisak, a visok krvni pritisak vrši pritisak na bubrege i može da ih ošteti.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )