Ovih 5 namirnica bi trebalo jesti do proljeća

Popularno

Povezano


Kada dođu hladniji dani, organizmu je potrebno više onih namirnica koje sadrže vitamine, a posebno vitamin C koji je ključan za borbu protiv virusa i bakterija.

- Marketing -

Posebno je važno šta unosimo od hrane u organizam u jesenjem i zimskom djelu godine kada nam je i koža suha, ali i kada je malo svežeg voća i povrća koje može da zadovolji dnevne potrebe našeg tijela za vitaminima. 

Kad smo kod ovih vitamina, biljaka i sl, čisto da ponovimo – nikad ništa od toga nije lijek, ne liječi, može biti “ljekovito”, kako kaže narodna medicina, odnosno, “tvrde da pomaže u borbi protiv bolesti”.

Nutricionisti preporučuju da bi u periodu od novembra do aprila u ishranu obavezno trebalo uvrstiti pet namirnica. Poželjno je da ih u ovim mjesecima imamo skoro svakodnevno na jelovniku.

1. Cvekla

Ovo povrće trebalo bi da bude obavezan dio ishrane u kasnim jesenjim i zimskim mjesecima. Osim toga što se ona i u ovo doba godine može naći u svježem stanju, pa je samim tim “zlata vrijedan” izvor vitamina i minerala, cvekla čiji se korijen koristi u ishrani pravi je poklon za ovo doba godine zbog hranljivih vrijednosti kojima obiluje.

Bogata je vitaminom C, beta-karotenom, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom.

2. Jaja

Jaja su izvor vitamina B2, B12, A i E, željezo, cinka, ali i fosfora. Pored toga, žumance je riznica kalcijuma i željezo i kada ga konzumirate zadovoljava skoro 90 posto dnevne potrebe organizma za ovim mineralima.

Jaje sadrži i devet, za naše tijelo veoma značajnih aminokiselina. Jaja bi trebalo jesti često, naročito u hladnije doba godine. Osim toga, nutricionisti ih preporučuju u restriktivnim režimima ishrane, kada želite da izgubite višak kilograma.

- Marketing -

Najnovije