Ovih 10 simptoma ukazuju da vam je hitno potreban automehaničar

0

Ne treba čekati da automobil stane nasred puta ili prometne ulice, bolje je reagovati na prve simptome predstojećeg kvara – a obično je i puno jeftinije.
1. Svijetli indikatorska lampica “check engine”
Logično je da bi lampica koja vam ukazuje da treba provjeriti motor (ili poruka na instrument tabli koja preporučuje posjetu servisu) trebalo da podstakne vozača da ode do mehaničara.
Međutim, u praksi se često događa da vozač – sve dok automobil vozi normalno, i pored upaljene lampice odlaže odlazak mehaničaru. To je često skupa greška!
Da, događa se da se svjetlo uključi iz trivijalnog razloga, npr. zamućeni kontakt na jednom od senzora, ali češće su razlozi ozbiljniji.
Lampica “check engine” (provjeri motor) obično se pali kad upravljačka jedinica motora otkrije neispravan signal jednog od senzora ili kada vrijednosti koje mjeri senzor premašuju parametre pretpostavljene od proizvođača, podsjeća sajt Automobili.ba.
Često u takvoj situaciji kontroler zamijeni takva pogrešna očitanja “sigurnim” parametrima, koji vam omogućavaju nastavak vožnje, ali povezani su sa smanjenjem performansi ili povećanjem potrošnje goriva.
U ozbiljnijim slučajevima automobil takođe može preći u “safe mode” (sigurni način rada), u kojem je snaga motora drastično ograničena, ventilatori hladnjaka se uključuju itd.
Šta treba uraditi?
Odvezite auto u servis koji će iz dijagnostičkog sistema pročitati razlog zašto se lampica “check engine” upalila. Ovo je često prvi simptom nadolazećeg ozbiljnog kvara, jer se, na primjer, lanac rasteže ili će se dizne uskoro “začepiti”.