OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA VISOK KRVNI PRITISAK: Znak broj 3 svi zanemaruju, A ON JE SIGNAL ZA UZBUNU

Popularno

Povezano


Simptomi visokog krvnog tlaka često su nevidljivi

- Marketing -

Visoki krvi pritisak može uzrokovati znojenje, anksioznost, probleme sa spavanjem, smetnje vida i crvenilo u licu. Određeni broj ljudi može imati glavobolje ili krvarenje iz nosa, no ti simptomi nisu specifični za ovo stanje i obično se ne pojavljuju sve dok ne dođe do faze u kojoj je zdravlje ozbiljno narušeno.

Srećom, visoki krvni tlak se lako detektira mjerenjem uz pomoć tlakomjera, a liječenjem se stavlja pod kontrolu.

Simptomi teške hipertenzije mogu uključivati:

 glavobolje
 kratak dah
 krvarenja iz nosa
 vrtoglavica
 bol u prsima
 crvenilo u licu
 krv u mokraći

Visoki krvni pritisak ima mnogo rizičnih faktora, a neki od njih su sljedeći:

1. Starost – Rizik za visokim krvnim tlakom povećava se kako starite. Do oko 64 godine, visoki krvni tlak je učestaliji kod muškaraca, dok je nakon 65. godine vjerojatnije da će ga imati žene.

2. Obiteljsko nasljeđe – Starost – Rizik za visokim krvnim tlakom povećava se kako starite. Do oko 64 godine, visoki krvni tlak je učestaliji kod muškaraca, dok je nakon 65. godine vjerojatnije da će ga imati žene.

3. Određene kronične bolesti -Određene kronične bolesti poput oboljenja bubrega, dijabetesa i poremećaja spavanja mogu povećati rizik za obolijevanjem od hipertenzije.

Drugi čimbenici rizika su prekomjerni unos soli, pretilost, fizička neaktivnost, stres, nezdrava prehrana, alkohol i pušenje. Ponekad i trudnoća doprinese razvoju visokog krvnog pritiska. prenosi “Novi“.

- Marketing -

Najnovije