Povezano

‘Ovi dokumenti su dokaz da je Hrvatska ilegalno prebacivala migrante u BiH’


Avdo Avdić je kazao da se lično uvjerio da se migrantima u kampu grijanje isključuje oko ponoći.

- Marketing -

Migrantska kriza i problemi u vezi sa migrantima postali su teme koje poprimaju sve veći značaj i obim s obzirom na uslove u kojima su se našli migranti smješteni u kampu “Lipa”. Gosti “Novog dana” bili su Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima, i Avdo Avdić, novinar istraživač.

Mirsad Buzar je govorio o procesu postavljanja šatora u kampu “Lipa”.

“Imali smo niz događaja koji je prethodio postavljanju šatorskog naselja na Lipi. U prvom trenutku OSBiH su postavile 20 šatora koji nisu zadovoljavali taj broj migranata, pa smo dodali 30, pa još 30. Sa 16. januarom smo premjestili sve migrante u nove šatore, njih 947. Dominiraju državljani Pakistana. Treba istaknuti jedno sinhronizirano djelovanje vlasti, od posjete ministra Cikotića 3. januara”, kazao je Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima.

Na pitanje da li posjeduje podatke o readmisiji, kazao je:

“Mi smo prihvatili 1.563 strana državljana u protekle tri godine. Služba je radila i na udaljenju stranaca iz BIH, u protekle tri godine smo udaljili više od 3.000 stranaca. Migranti su počeli sakrivati dokumenta i tako nama otežavati proces readmisije. Negdje oko trideset lica smo vratili Hrvatskoj, kao one sportiste koje smo imali i uspjeli ih vratiti u Hrvatsku.”

Šuhret Fazlić, načelnik Bihaća, kazao je za N1 televiziju da se grad Bihać do sada nosio sam s ovim problemom te da je država tek sada počela da radi svoj posao.

“U Bihaću se nalaze u Domu penzionera, u napuštenim tvornicama, ruševinama. Niko živ ne zna koliko ih ima, prema zadnjim procjenama od 750 do 1.000. Nije država više počela nego je sada prvi put počela da radi svoj posao. Mi smo se do sada sami nosili s ovim problemima uz pomoć IOM-a i organizacija. Glavna obilježja krize su bila veliki broj migranata, nesređeno stanje, mi sami koji rješavamo probleme. Oko ‘Bire’ smo imali preko 2.000 ljudi koji su pregazili taj dio grada. Sad je nama ovdje u gradu puno lakše. Sada to drukčije izgleda.”

Dodaje da se niko ne želi nositi s ovim problemom.

“Niko neće migrante, svi to jasno kažu i mi se moramo nositi s tim. Ja nastojim da promijenim sliku o Bihaću, nije pošteno da nas nakon tri godine borbe i rada prozivaju fašistima, ksenofobima itd.”

Avdo Avdić je kazao da se lično uvjerio da se migrantima u kampu grijanje isključuje oko ponoći.

“Ja sam prošle sedmice bio u kampu i proveo skoro cijelu noć. Po meni je vrlo bitno naglasiti da se grijanje tim ljudima isključuje negdje oko pola noći i onda spavaju bez grijanja do jutarnjih sati. Radi se o podacima za 2020. godinu, 7.200 osoba je u BiH kazalo da je vraćeno s hrvatske teritorije. Prema informacijama koje sam dobio, oko 200 osoba je zvanično vraćeno iz RH na teritoriju BiH. Zvanično 200, a imate 7.200 osoba koje tvrde da su vraćene”.

Dodaje da je jedan od problema vraćanje migranata na teritoriju zemalja koje su članice Schengena.

“Drugi problem je vraćanje na teritoriju zemalja koje su članice Schengena. Slovenija u 2020. godini na teritoriju Hrvatske je vratila više od 9.000 migranata. Ovo se vidi na stranici slovenske policije, te koliko je vraćeno migranata na teritoriju Hrvatske. Ovi dokumenti su čisti dokaz da je migrante Hrvatska ilegalno prebacivala na teritoriju BiH. To je jasan dokaz da je prošle godine više od 7.000 migranata nezakonito ubačeno na teritoriju BiH.”

- Marketing -

Najnovije

Popularno