Ove su namirnice povezane s debljanjem – nutricionist savjetuje čime ih zamijeniti

Evo nekoliko namirnica kojima možete zamijeniti “loše”

Čips od krumpira
Krumpir, ulje i sol su tri namirnice od kojih se radi čips, problem je u ulju koje se nalazi u čipsu u vrećici. Puno je omega 6 masnih kiselina iz ulja koja se koriste za prženje, a sva su povezana s nastajanjem upalnih stanja. Prženje na visokim temperaturama također potiče stvaranje određenih kemikalija koje se povezuju s rizikom od razvoja raka.

Za zdraviju verziju, napravite sami čips (od krumpira, kelja…) i pržite ga u maslinovom ulju na nižoj temperaturi te kontrolirajte količinu soli.

Pripremite sami čips od jabuke, kelja, cikle, bundeve i špinata

Slatki napici
Napici kojima je dodano umjetno sladilo nisu ništa bolji za vaš struk. Najbolje bi bilo, ako ste na dijeti, odbaciti bilo kakve slatke napitke, a ako baš volite gazirana pića, obogatite gaziranu vodu voćem.

Slatkiši
Nikako od vas ne možemo tražiti da cijeli život izbjegavate slatkiše, ali jasno je da bi se konzumacija trebala svesti naminimum za opće zdravlje ili i željenu liniju. Prema pisanju American Heart Association, žene bi trebale konzumirati maksimalno 6 žličica šećera (ukupno iz svih konzumiranih namirnica i napitaka), a muškarci ne više od 9.

Vašem organizmu nedostaje kalcija? Evo u kojim namirnica ga možete pronaći

Kako biste smanjili unos, ograničite konzumaciju omiljenih slatkiša na dva dana u tjednu, a kroz ostale dane uvijek uz sebe imajte par kockica tamne čokolade kako biste zadovoljili želju.

Crveno meso
Namirnice životinjskog podrijetla, pogotovo crveno meso, predstavljaju jedan od najvećih izvora zasićenih masti u našoj prehrani. Ako sa svog tjednog jelovnika na samo nekoliko dana uklonite govedinu, svinjetinu, perad ili janjetinu, možete znatno smanjiti svoj rizik od bolesti srca i krvnih žila ili pak određenih vrsta raka. Mesu se dodaju kemijski aditivi kako bi ono dulje vremena bilo svježe i ispravno za konzumaciju.

Zamijenite ga bijelim mesom ili ribom, a najbolje bi bilo, ako pazite na kilograme, u prehranu unijeti leću ili grašak, prenosi Ordinacija

Možda vam se svidi

Leave A Reply