Ove kućne biljke čiste zrak od otrova za samo 6 sati

NASA je proučavala kućne biljke koje mnogi imaju i otkrili da neke bolje filtriraju zrak i uklanjaju organske spojeve. Izdvojili su šest kućnih saveznika

Biljke u domu ne samo da su zaslužne za više kisika, već neke od njih imaju sposobnost čišćenja zraka od otrova i plijesni, a time ga ukućani manje udišu, što je svakako odlično za zdravlje. One filtriraju zrak od, primjerice, raznih građevinskih materijala, boja, prašine…

To nisu samo “priče” – već je NASA došla do tog zaključka nakon proučavanja kućnih biljaka. Otkrili su da neke vrste bolje filtriraju zrak i uklanjaju hlapljive organske spojeve od drugih, piše Health extremist.

Top šest biljaka koje je poželjno imati u kući:

Aloa – ona je odlična za podizanje razine kisika u vašem domu. Također, otkrili su da učinkovito apsorbira formaldehid, ugljični dioksid i ugljični monoksid. Jedna aloa postiže što i devet bioloških pročišćivača zraka.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum Comosum) – sposobna je obavljati fotosintezu pod minimalnom rasvjetom. Odlično apsorbira otrove iz zraka kao što su formaldehid, stiren te ugljični monoksid i benzen. Jedna biljka učinkovito će pročišćavati prostor od 200 kvadratnih metara.

Bršljan (Hedera Helix) – ovu biljku bi definitivno baš svako trebao imati u kući. Bršljan uklanja 60 posto plijesni iz zraka i 58 posto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor.

Ljiljan mira (Spathiphyllum “Mauna Loa”) – odlično uklanja hemijske otrove iz zraka. Ova kućna biljka filtrira benzen iz zraka kao i formaldehid i trikloretilen.

Svekrvin jezik (Sansevieria Trifasciata “Laurentii”) – idealna kućna biljka, gotovo neuništiva. Vrlo je otporna i treba joj malo do ništa svjetla za fotosintezu. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu jer kisik proizvodi i noću.

Fikus (Ficus Elastica) – osobito je učinkovita u čišćenju zraka od formaldehida. Također ne trebaju puno svjetla i lako je brinuti za njih, nisu zahtjevne. Ali, pripazite imate li malu djecu ili kućne ljubimce jer listovi mogu biti otrovni.

NASA kaže da bi trebalo imati između 15 i 18 ovih biljaka za prostor od 500 kvadratnih metara. Znači, za 80 “kvadrata” dovoljno je tri do četiri komada. Ne zaboravite jednu staviti u spavaću sobu jer i u njoj provodimo puno vremena. (Novovrijeme.ba)

Možda vam se svidi

Comments are closed.