― Marketing ―

KOMENTAR: Očekivanja su unaprijed smišljena ljutnja

Možda ste čuli za izreku: „Očekivanja su unaprijed smišljene ozlojeđenosti“. Prvo, samo očekivanje da se nešto dogodi neće dovesti do toga. Razvojni psiholog Jean Piaget...

Ovdje je umiranje zakonom zabranjeno! U ovom gradu niko nije umro više od 70 godina, a u pozadini se krije jako bitan razlog

- Marketing -

Osim što nosi titulu najsjevernijeg naseljenog grada na svijetu, norveški grad Longyearbyen koji se nalazi na Svalbardu zbog još jedne stvari je pomalo neobično poseban. Naime, u njemu niko nije umro više od 70 godina jer je umiranje zakonom zabranjeno.

Čak i ako ste cijeli svoj život proveli u njemu, prenosi IFL Science, ako vam se dogodi da obolite od terminalne bolesti, moraćete da odete sa ostrva i smrt dočekate na nekom drugom mjestu. Ako se ipak nekako dogodi da iznenada umrete, vaše tijelo će biti hitno otpremljeno i nećete biti sahranjeni na ostrvu.

Ako mislite da je ovo zaista bizaran zakon, u pravu ste, ali iza njega stoji jako bitan razlog: zaštita ostalih stanovnika.

Davne 1950. otkriveno je da se tijela pokopana na gradskom groblju ne raspadaju zbog toga što je tlo neprestano smrznuto, a kao rezultat toga virusi u tijelima mogu da prežive i postoji rizik od budućih zaraza.

Iako ovo zvuči kao scenario horor filma, nešto slično se dogodilo i na sjeveru Sibira, gde je došlo do epidemije antraksa 2016. Uzrok epidemije se smatrala zaraza trupla divljih životinja koja su se nalazila u smrznutom tlu koje se prilikom naglog porasta temperature otopilo. Tad je umrla jedna osoba, a još 90 ljudi je završilo u bolnici.

Naselje je na popisu stanovništva iz 2015. imalo 2.144 stanovnika, a na ostrvu vlada arktička klima s letnim temperaturama od tri do sedam stepeni Celzijusa, a zimi temperatura pada do minus 13. Polarna noć im traje 111 dana (od kraja oktobra do sredine marta vlada potpuni mrak).

- Marketing -