Povezano

Otvorene optužbe Jelene Trivić: Dodik je hrvatski agent u Bosni i Hercegovini, evo i zaštoJelena Trivić je putem Facebooka otvoreno optužila Dodika da je agent hrvatskih interesa u BiH.

Na portalima u Hrvatskoj se u toku vikenda pojavio tekst o tome kako predsjednik SNSD-a Milorad Dodim navodno ima finansijske interese u toj zemlji. S tim u vezi su navedena primjera. Jedan je osnivanje UNA TV, za koju se tvrdi da joj je jedan od suvlasnika Miloradov sin Igor Dodik. Drugi primjer kojeg navode hrvatski mediji su poslovi građevinske komapnije Integral inžinjering u Hrvtaskoj, s obzirom da se vlasnik ove firme Slobodan Stanković smatra osobom koja je bliska s Dodikom.

- Marketing -

Za razliku od medija u Hrvatskoj, zastupnica PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Jelena Trivić je putem Facebooka otvoreno optužila Dodika da je agent hrvatskih interesa u BiH. Njenu objavu prenosimo u cijelosti.

LISTE ČLANOVA PDP-A I SDS-A

– Milorad Dodik: Agent hrvatskog interesa

Dodik nema samo unosne poslove u Hrvatskoj, već je i politički radio za hrvatske interese koji su se podudarali s njegovim osobnim, a na štetu srpskih nacionalnih interesa u BiH.

Dodik je uvijek “igrao” za nečije interese, prvo za svoje, a onda i za strance, kako se osjećao kada je kojoj strani odgovaralo. Brojni dokazi svjedoče o tome.

Prvi put postao premijer sa dva zamjenika sa strancima. Lično je sastavio liste ljudi iz SDS-a i PDP-a koje su smjenili visoki predstavnici. Tadašnjeg saradnika Paddyja Ashdowna, poznatog Grahama Daya, šefa kancelarije OHR-a u Banjoj Luci, koji je nad ljudima provodio smjene i oduzeo im osnovna ljudska prava, Dodik je lično odveo u svoj kabinet gdje mu je bio savjetnik. Kasnije je dugo manipulisao retrogradnom nacionalističkom politikom vulgarizujući poimanje srpske, najavljujući nebrojeno puta nezavisnost RS-a, iako ništa konkretno nije uradio po tom pitanju, osim što je uspio da obezvrijedi tu temu.

Lično imam ogromnu sumnju da je ovo što sada radi dogovorio sa jednim dijelom međunarodne zajednice, koji su ga pustili da priča velike priče, ali koji znaju da Dodik nema nikakvu stvarnu namjeru da vrati nadležnosti. Priča velike priče kako bi dobio izbore. Ništa konkretno u ovih 15 godina njegovog autoriteta kontinuiteta nije urađeno na suštinskom jačanju RS-a. Njene institucije je privatizirao i podredio sebi i to je njegov najveći osobni rezultat, koji je poguban za narod jer je povjerenje u institucije ključ funkcioniranja pravnog sustava.

LISTA GRIJEHA

Ono što Dodik sigurno radi i za što ne sumnjam, je da igra za hrvatske, a ne srpske interese u BiH. Brojni su primjeri njegove izdaje srpskih nacionalnih interesa u korist Hrvata, koji su poznati javnosti:

– predaja građe Jasenovca

– otvoreno zalaganje za treći entitet koji bi podrazumijevao oduzimanje dijela Republike Srpske u Posavini i cijepanje teritorije Republike Srpske,

-nekonstitutivnost Srba u kantonima sa hrvatskom većinom koju je direktno opstruirao Dodikov strateški partner Dragan Čović,

– pokretanje vitalnog entitetskog interesa na temu Pelješkog mosta, gdje se Narodna skupština Republike Srpske podredila isključivo hrvatskim interesima,

– izjava da je Dragan Čović srpski član Predsjedništva, a ne Mladen Ivanić u mandatu 2014-2018. ,

– na mnoga gaženja ljudskih prava Srba u Hrvatskoj, Dodik nikada nije reagovao, niti je reagovao blago obrasca,

– i tako dalje, i tako dalje.

Njegove snažne veze s HDZ-om, ali i drugim političkim strukturama u Hrvatskoj i BiH javno su poznate i vidljive golim okom.

OSUDE O PROBOSANSTVU

- Marketing -

Najnovije

Popularno