Otpad u Drvaru i B. Grahovu nije uskladišten prema propisima

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, na čiji je zahtjev pozvana inspekcija, saopćilo je da je “Krom” bio obavezan da otpad odveze u kompaniju u kojoj bi odmah bila reciklirana.

 

– Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da privredni subjekt “Krom reciklaža” posjeduje dozvolu za upravljanje otpadom izdatu kod kantonalnog ministarstva te da je 14 šlepera neopasnog tekstilnog otpada uvezeno i istovareno na više lokacija – saopćeno je iz Inspektorata.

 

Konstatirano je da otpad nije uskladišten na okolinski prihvatljiv način, kao i da operator upravlja otpadom bez nadzora.

 

Utvrđeno je i da pogon i lokacija, koji se pominju u dozvoli, ne odgovaraju stanju na terenu, odnosno, oprema i mašine za reciklažu ne postoje na lokaciji uskladištenja otpada.

 

Inspektori su uzeli uzorke otpadnog materijala radi analize.

 

– Postupajući inspektor je subjektu nadzora naložio da do četvrtka, 9.7.2020. godine, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dostavi detaljan izvještaj o uvozu i prijem otpada te lokacijama odlaganja.

 

Nakon uvida u zatraženu dokumentaciju, federalni inspektori će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena – navodi se iz Inspektorata.

Možda vam se svidi

Leave A Reply