Otkriće američkih naučnika: Koronavirus mijenja funkciju stanica gušterače

Popularno

Povezano


Primjerice, kada se beta stanice u gušterači, koje proizvode inzulin, zaraze virusom, ne samo da proizvode mnogo manje inzulina nego inače, već počinju proizvoditi glukozu i probavne enzime, što nije njihov posao, otkrili su naučnici.

- Marketing -

“To nazivamo promjenom stanične sudbine”, rekla je voditeljica studije dr. Shuibing Chen, koja je opisala otkriće u prezentaciji ove sedmice na virtualnom godišnjem sastanku Europske udruge za proučavanje dijabetesa.

Nije jasno jesu li promjene dugotrajne ili bi mogle biti reverzibilne, istaknuli su naučnici ranije u radu objavljenom u časopisu Cell Metabolism.

Chen je uočila da su neke osobe koje su preživjele covid-19 razvile dijabetes nedugo nakon infekcije.

“Svakako je vrijedno istražiti stopu oboljelih od dijabetesa u ovoj pandemiji covida-19”, rekla je u priopćenju,prenose Vijesti

Njezin tim eksperimentirao je s koronavirusom u skupinama stanica tzv. mini-organima ili organoidima koji nalikuju plućima, jetri, crijevima, srcu i živčanom sistemu.

Njihovo otkriće ukazuje na to da se gubitak stanične funkcije može dogoditi i u plućnom tkivu, kazala je je Chen s Weill Cornell Medicine u New Yorku, za Reuters.

- Marketing -

Najnovije