Otišli u Njemačku da zarade, u BiH se vratili gladni i žedni: Zeničani prevareni u ‘obećanoj zemlji’

0

Kad su htjeli da se vrate u Zenicu, naišli su na još veće probleme. Nisu imali ni za kartu nazad, pa su, kako kažu, ostali očajni i iscrpljeni u tuđoj zemlji.

Otišli smo da zaradimo, da dostojno prehranimo porodice, ali u Njemačkoj smo bili i gladni i žedni. U BiH se vraćamo prevareni, bez marke.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

To su ispričali za “Dnevni avaz” Zeničani Muamer Muračević i Delmin Omeragić.

Firma iz Zagreba poslala ih je na rad u “obećanu zemlju”. Radili su mjesec i po i za svoj posao nisu plaćeni.

Kako kažu Muračević i Omeragić, ostali su im dužni po 2.000 eura.

“Imamo još kolega koji su isto zaglavili ovako, ostali su im dužni više od 1.500 eura. Oko petnaestak ljudi je ‘izvisilo’ i dovedeni su na ivicu propasti iako su pošteno radili svoj posao. Ko zna koliko su naših građana na ovaj način prevarili”, rekao je Muračević.

Kad su htjeli da se vrate u Zenicu, naišli su na još veće probleme. Nisu imali ni za kartu nazad, pa su, kako kažu, ostali očajni i iscrpljeni u tuđoj zemlji.

Kontaktirali su nekoliko puta vlasnika firme, ali jedinu informaciju koju su dobili jeste da je vlasnik, navodno, umro.

“To nam je rekao njegov sin, kao i da on nema veze s firmom, iako u Privrednom registru Hrvatske, sin stoji, pored oca vlasnika, kao jedini zastupnik. Rekli smo mu da nemamo novca da se vratimo. Više nam se nije javljao na pozive”, rekao je Muračević.

Posudili su novac od jednog čovjeka iz Mrkonjić-Grada kojeg su upoznali u Njemačkoj kako bi kupili karte do Zagreba. Ni tu nije kraj njihovim mukama. Ponovo su se razočarali u Ambasadi BiH u Hrvatskoj kojoj su se obratili za pomoć.

“Ispričali smo šta nam se desilo, rekli da smo gladni i da nemamo novca da se vratimo u BiH. Rekli su nam da nam ne mogu pomoći i rekli su: ‘Pokušajte stopirati do Zenice’”, ispričao je Muračević, dodavši da su naišli na dobrog vozača koji im je dao karte na povjerenje.