Osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin nakon 23 godine izašao na slobodu

Brđanin će sletjeti na banjalučki Aerodrom nakon 23 godine provedene u zatvoru Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti (SAO) Krajina i osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, pušten je na slobodu iz zdravstvenih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brđanin će sletjeti na banjalučki Aerodrom nakon 23 godine provedene u zatvoru. Njemu je u nekoliko navrata predsjednik suda Karmel Ađijus odbio zahtjeve za puštanje na prijevremenu slobodu. Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavijestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada su poručili da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava. On je u Ševeningenu trebalo da ostane sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum sa nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne ili da ga puste na slobodu.

Brđanin je po uvođenju višepartijskog političkog sistema postao član SDS-a. Izabran je 1991. za potpredsjednika Skupštine zajednica opštine SAO Krajine, a iste godine izabran je za poslanika u NSRS.

Nakon rata, Brđanin je bio predsjednik Narodne stranke RS sve do njegovog hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE