15 C
Kakanj
Ponedjeljak, 17 Maja, 2021

Oštra reakcija SDA: Nikakvog “razlaza BiH” ne može biti, oni koji to zagovaraju rizikuju ratove u cijeloj Evropi– Od institucija Evropske unije, država članica EU, a naročito od članica Kvinte očekujemo da se jasno i nedvosmisleno odrede i zaustave bilo kakve inicijative i razgovore na ovu temu”, istakli su iz SDA.

Nakon objave informacija da je premijer Slovenije Janez Janša u Brisel poslao neslužbeni dokument (non paper), u kojem se navodno govori i o raspadu BiH, oglasila s ei Stranka demokratske akcije (SDA).

“Političari u Evropskoj uniji koji, eventualno, žele zagovarati temu o ‘mirnom razlazu BiH’ i promjeni državnih granica na Zapadnom Balkanu, moraju biti svjesni da do toga nikada neće doći, a jedina posljedica mogli bi biti ratovi u regiji, te lančanom reakcijom i u cijeloj Evropi”, ističu iz SDA.

Smatraju da je zbog toga najpametnije da o toj temi uopće ne razgovaraju, niti da pomišljaju da riječi “razlaz” i “promjena granica” uopće spominju kada govore o Bosni i Hercegovini.

“Od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine tražimo da sve osobe za koje se potvrdi da su na bilo koji način učestvovale u kreiranju ove teme u EU institucijama proglasi nepoželjnim osobama i zabrani im ulazak u našu zemlju. Od institucija Evropske unije, država članica EU, a naročito od članica Kvinte očekujemo da se jasno i nedvosmisleno odrede i zaustave bilo kakve inicijative i razgovore na ovu temu”, istakli su iz SDA.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO