Ostala bez dojke jer su je pogrešno liječili u trudnoći!?

Marijana Drmić (36) iz Pančeva ostala bez dojke jer su je ljekari u Opštoj bolnici u Pančevu liječili od pogrešne bolesti.

Na kraju ih je tužila pa može da ostane i bez imovine. Umjesto da analizama ustanove da boluje od karcinoma, doktori su je deset mjeseci liječili od mastitisa i to pomoću masti i antibiotika. Zbog toga je i tužila bolnicu Višem sudu u Pančevu, ali je taj spor prije nekoliko dana i izgubila.

– Nesporna je činjenica da su me nekoliko meseci pogrešno lečili i pored toga što je sve ukazivalo da imam maligni proces. Kašnjenje u adekvatnom lečenju odrazilo se na širenje malignih bolesti na limfne žlezde, zbog čega mi je na kraju odstranjena dojka, kao i nekoliko limfnih žlezda – priča za “Blic” Marijana.

Sve je počelo još dok je bila u šestom mjesecu trudnoće, juna 2007. Tada je imala samo 29 godina. Iz lijeve dojke je primijetila da joj curi krv. Doktorka u domu zdravlja zabrinula se i odmah je uputila na onkologiju. Bez ijedne urađene analize, onkolog joj je dao pantenol kremu i poslao je kući. Međutim, nakon porođaja Marijana je počela da osjeća sve jači bol u lijevoj dojci. Tek rođenu djevojčicu nije mogla da hrani, jer je dojka promijenila izgled, a mlijeko je jedva moglo da izlazi. – Jedno vreme su mi pomagale patronažne sestre. Doktor u Domu zdravlja mi je rekao da to nije ništa. Posavetovao me je da odem u romsko naselje i potražim neku Romkinju koja ima malo veće dete i da je zamolim da podojim njeno dete da bih izbacila mleko iz dojke – u očaju priča Marijana. Maja 2008. ponovo se obratila onkologu i analize su pokazale da ima čvoriće. Umjesto još pretraga, Marijana je dobila antibiotik i lijek za smanjivanje otoka.

Na sljedećoj kontroli doktorka je konstatovala da antibiotici pomažu, jer se sve smiruje. – Samoinicijativno sam otišla kod hirurga u Opštoj bolnici u Pančevu, u čemu mi je pomogla drugarica. Njemu je sve izgledalo sumnjivo, poslao me je kod radiologa i već u sledećem momentu mi rekao da moram da se operišem. Dijagnoza mi je bila karcinom dojke, s tim što je bolest metastazirala i na dva limfna čvora – kaže Marijana. Hemoterapiju i zračenje predložio je konzilijum ljekara Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Tada je Marijana prvi put uradila mamografiju, skener kičme i karlice, kao i tumor markere.

Do tada joj nijedan ljekar iz Pančeva nije predložio te analize.

– Lečili su me po principu “mladi ste za tako nešto”. Ne želim da još neko prođe kao ja – kaže Marijana očiju punih suza. Sada ona mora da plati bolnici oko 45.000 dinara jer je sud ustanovio da bi sve bilo isto i da joj je bolest ustanovljena ranije.

(Kakanj-X/Alo.rs)

Možda vam se svidi

Comments are closed.