Osmić: BiH bez strategije protiv odlaska stanovništva

Bosna i Hercegovina nema strategiju za zadržavanje mladih ali i drugih koji sve masovnije napuštaju zemlju, niti postoje zvanični podaci o broju onih koji su već otišli, a oni koji ostaju sve su stariji – ističe dr Amer Osmić, docent na Odsjeku za sociologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

RSE: Oko provođenja i objave rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine bilo je dosta sporenja, prije svega političkih. Kada je ta buka utišana, pokazalo se da državu ne zanima negativan demografski trend posljednjih godina. Iako zvaničnih podataka nema, očiglednoje da se broj stanovnika smanjuje. Zbog čega je to problem o kojem govore nevladine organizacije a ne državne institucije?

Osmić: Prvo bih rekao da činjenice govore o kakvom se zanemarivanju situacije, podataka i posljedica radi. Naprimjer, BiH je1991. godine imala 4,3 miliona stanovnika a 3,5 miliona na popisu 2013. Ratna razaranja, ogromna stradanja stanovnika, prisilne migracije od 1992. do 1995. dovele su do strašnih posljedica, koje su nakon rata, uvjetovane lošom ekonomskom i socijalnom situacijom, samo intenzivirane.

Ilustrativni su i podaci o gustoći naseljenosti područja. BiH je imala 1991. godine 85,5 stanovnika po kilometru kvadratnom. 2013. to je već smanjeno na 68,9. Za 22 godine izgubljeno jeo ko 17 stanovnika po kilometru kvadratnom. Od ukupno 6.141 bh. naselja, u njih 5.108 zabilježen je pad broja stanovnika, a to je 83 posto od njihovog ukupnog broja. BiH se suočava s velikim problemom depopulacije, što se najbolje ogleda u činjenici da se rađa mnogo manje djece, više osoba umire a da mladi u sve većem broju, kao najaktivnija populacija i u najboljem reproduktivnom dobu, odlaze.

Nevladine organizacije i određeni broj stručnjaka upozoravaju na katastrofalne posljedice, ali to nije dovoljno. Nedostaje državna politika s kratkoročnim i dugoročnim strategijama koje se će boriti protiv smanjenja broja stanovnika.

Zbog vrlo komplikovanog uređenja države, mjere koje su se do sada donosile bile su lokalnog nivoa a problem o kojem govorimo mora biti državni, jer je jednako prisutan u svim dijelovima BiH, pogađa sve grupe bez obzira na njihovu etničku ili drugu pripadnost.

Naglašavam, neophodna je jedinstvena, državna strategija koja ima za cilj da ohrabri ljude da ostanu i da uputi nedvosmislene signale da će se nešto promijeniti, prvenstveno u ekonomskoj sigurnosti, u zapošljavanju, u stambenom zbrinjavanju i osamostaljivanju mladih. I tu smo na dnu evropske ljestvice po vremenu kada oni odlaze iz roditeljskog doma, a to je s 30-32 godine.

Danas imamo roditelje kao aktivne motivatore da njihova djeca odlaze iz zemlje
Nedostaju i poticaji za roditelje posebno za one koji imaju troje i više djece. Za rješavanje ovih problema ključna je državna strategija koja će vratiti osjećaj, prvenstveno mladim ljudima da su potrebni i da neko u ovoj državi vodi politiku u njihovu korist.

‘Do 2050. BiH će igubiti 20 odsto stanovniÅ¡tva’
RSE: Ako država BiH nema podatke o odlasku stanovništva i smanjenju broja nakon popisa iz 2013. godine, postoje procjene međunarodnih organizacija i izvještaji, prije svega Ujedinjenih nacija o kretanjima u demografskoj strukturi. Šta oni govore?

Možda vam se svidi

Leave A Reply