― Marketing ―

Osiguravanje dobrih i kvalitetnih uslova za školovanje na području ZDK-a

- Marketing -

Vlada Zeničko-dobojskog kantona nastavlja politiku osiguravanja dobrih i kvalitetnih uslova za školovanje za svako dijete na području kantona.

Uz ulaganja u infrastrukturu, nisu zanemarive ni normativne djelatnosti resornog ministarstva. Ne čudi da gotovo najveći dio budžeta odlazi upravo u ovu svrhu.

Protekla godina u sferi obrazovanja u ZDK protekla je u znaku izmjena i dopuna dva zakona – Zakona o javnoj ustanovi UNZE kojim se predviđa mogućnost pridruživanja ovoj ustanovi te Zakona o visokom obrazovanju. U 2022. godini, u planu je novi tekst Zakona o visokom obrazovanju te izmjene i dopune Zakona o sportu ZDK.

- Marketing -
  • Pored toga planiramo raditi na korekcijama odnosno izmjenama standarda i normativa za oblast osnovnog prije svega, a vjerovatno i srednjeg obrazovanja kako bismo otvorili mogućnost većeg angažmana saradnika u nastavi, odnosno u radu sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama”, naveo je resorni minister Spahija Kozlić.

U kantonu sa više od 200 obrazovnih objekata najuočljivija promjena je ulaganje u infrastrukturu. Trenutno se radi na 20 objekata u okviru projekta energetske efikasnosti zahvaljujući Svjetskoj banci i Federalnom ministarstvu. Plan je završiti 60 objekata do početka sljedeće školske godine u okviru ovog i 11 u okviru drugih projekata.

Premijer Mirnes Bašić zadovoljan je urađenim: “Posebno sam sretan sto je naš kanton postao drugo ime za ulaganja u školsku infrastrukturu, Ta ulaganja će u ovom mandatu dostići iznos od 20 miliona KM”.

Upravo zbog radova na rekonstrukciji, učenici Medicinske škole prošlo polugodište pohađali su online. Boljim uslovima u novom polugodištu raduju se svi – i učenici i uposlenici škole, istakla je direktorica škole Nedžada Alispahić: “Svi smo zahvalni i mislim da na ovaj način ćemo učiniti prihvatljivom za naše učenike a naravno i naše uposlenike, jer imamo 710 učenika i 90 uposlenika. Škola će dobiti uveliko samim tim što će učenicima biti prihvatljivije da borave u školskim prostorijama”.

Javni interes Ministarstva i Vlade ZDK je da osigura uslove za izvođenje nastave gdje god je to moguće bez obzira na broj djece. Svjedoče tome i novotvorene škole u u Medakovu, škola u Visokom i Kokoščićima u Varešu.

  • Ovo je jedino selo na području općine Vareš u kojem se povećava broj djece i neophodno je radi povećanja nataliteta i prvenstveno radi uslova za izvođenje nastavnog procesa da djeca imaju uslove koji su adekvatni i shodni vremenu u kojem živimo”, pojasnio je Nehrudin Muftić, direktor Osnovne škole Vareš Majdan.

U toku je i velika kurikularna reforma u ovom kantonu, a radi se o reformi nastavnih planova i programa osnovnih i srednjih škola  s ciljem popravljanja stanja funkcionalne pismenosti.

- Marketing -

Užas u Kaknju: Muškarac nasmrt pretučen u ugostiteljskom objektu

Jučer je u 22:19 sati u prostorije Hitne medicinske pomoći u Kaknju dovezeno beživotno tijelo N.F. (1960.) iz Kaknja. Izvršenim pregledom tijela uočeno je više...