Osiguravanje dobrih i kvalitetnih uslova za školovanje na području ZDK-a

Vlada Zeničko-dobojskog kantona nastavlja politiku osiguravanja dobrih i kvalitetnih uslova za školovanje za svako dijete na području kantona.

Uz ulaganja u infrastrukturu, nisu zanemarive ni normativne djelatnosti resornog ministarstva. Ne čudi da gotovo najveći dio budžeta odlazi upravo u ovu svrhu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Protekla godina u sferi obrazovanja u ZDK protekla je u znaku izmjena i dopuna dva zakona – Zakona o javnoj ustanovi UNZE kojim se predviđa mogućnost pridruživanja ovoj ustanovi te Zakona o visokom obrazovanju. U 2022. godini, u planu je novi tekst Zakona o visokom obrazovanju te izmjene i dopune Zakona o sportu ZDK.

  • Pored toga planiramo raditi na korekcijama odnosno izmjenama standarda i normativa za oblast osnovnog prije svega, a vjerovatno i srednjeg obrazovanja kako bismo otvorili mogućnost većeg angažmana saradnika u nastavi, odnosno u radu sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama”, naveo je resorni minister Spahija Kozlić.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

U kantonu sa više od 200 obrazovnih objekata najuočljivija promjena je ulaganje u infrastrukturu. Trenutno se radi na 20 objekata u okviru projekta energetske efikasnosti zahvaljujući Svjetskoj banci i Federalnom ministarstvu. Plan je završiti 60 objekata do početka sljedeće školske godine u okviru ovog i 11 u okviru drugih projekata.

Premijer Mirnes Bašić zadovoljan je urađenim: “Posebno sam sretan sto je naš kanton postao drugo ime za ulaganja u školsku infrastrukturu, Ta ulaganja će u ovom mandatu dostići iznos od 20 miliona KM”.

Upravo zbog radova na rekonstrukciji, učenici Medicinske škole prošlo polugodište pohađali su online. Boljim uslovima u novom polugodištu raduju se svi – i učenici i uposlenici škole, istakla je direktorica škole Nedžada Alispahić: “Svi smo zahvalni i mislim da na ovaj način ćemo učiniti prihvatljivom za naše učenike a naravno i naše uposlenike, jer imamo 710 učenika i 90 uposlenika. Škola će dobiti uveliko samim tim što će učenicima biti prihvatljivije da borave u školskim prostorijama”.

Javni interes Ministarstva i Vlade ZDK je da osigura uslove za izvođenje nastave gdje god je to moguće bez obzira na broj djece. Svjedoče tome i novotvorene škole u u Medakovu, škola u Visokom i Kokoščićima u Varešu.

  • Ovo je jedino selo na području općine Vareš u kojem se povećava broj djece i neophodno je radi povećanja nataliteta i prvenstveno radi uslova za izvođenje nastavnog procesa da djeca imaju uslove koji su adekvatni i shodni vremenu u kojem živimo”, pojasnio je Nehrudin Muftić, direktor Osnovne škole Vareš Majdan.

U toku je i velika kurikularna reforma u ovom kantonu, a radi se o reformi nastavnih planova i programa osnovnih i srednjih škola  s ciljem popravljanja stanja funkcionalne pismenosti.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

UIO prodaje 9 hiljada kroasana 7days

Uprava za indirektno-neizravno oporezivanje u Regionalnom centru Sarajevo prodaje...

Zašto u goste nikako ne treba ići “praznih ruku”?

Postoji običaj koji kaže da nikada ne treba ići...

Putin sutra proglašava aneksiju dijelova Ukrajine

Objavljen je datum kada će Rusija službeno proglasiti aneksiju...

Apel za mladu majku Aminu koja je mjesecima zbog bolesti udaljena od svoje bebe Ajše

Udruženje Pomozi.ba ponovo pokrenulo apel za mladu majku Aminu...