11.4 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

Optuženi tešanjski lihvari: “Izudarat ću tebe i oca, dug ti je porastao na 3.000 KM !”


Općinski sud u Tešnju potvrdio je optužnicu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona kojom se ranije osuđivani Ibrahim Jahić Ibro iz Tešnja te također ranije osuđivan Aldin Kalabić Kalaba i Samira Kalabić, oboje nastanjeni u Jelahu kod Tešnja, terete za krivično djelo lihvarstvo. Jahić je optužen i za ugrožavanje sigurnosti.
Više isplaćivao
Prema navodima iz optužnice, Ibrahim Jahić je početkom septembra 2018. godine na području općine Tešanj, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, iskoristio nedovoljno iskustvo i lakomislenost K. A. te mu posudio 300 KM, uz usmeni dogovor da mu za svaki dan plaća dodatnih 50 KM na pozajmljeni novac.
– Nakon što K. A. nije vratio dug u dogovorenom roku, Jahić mu je povećao kamatu na iznos od 250 KM za svaki dan dugovanja za pozajmljeni novac, što je očito nesrazmjerno s iznosom koji je pozajmio. K. A. mu je, na ime duga, isplatio iznos od 800 KM – navodi se u optužnici Tužilaštva ZDK,piše Avaz.
Jahić je istoj osobi još u dva navrata pozajmljivao novac. Prvo mu je dao 200 KM i povećao kamatu na 40 KM te mu je K. A. na kraju isplatio 600 KM.
Potom je Ibrahim pozajmio K. A. 600 KM, uz dogovor da će mu svaki dan plaćati dodatnih 100 KM. Oštećenom je povećao iznos na 200 KM dnevno pa na 350. Konačni dug iznosio je 1.700 KM, što K. A. nije mogao vratiti.
Dobio prijetnje
Zbog toga ga je Ibrahim Jahić 31. oktobra 2018. godine oko 13 sati presreo A. K. ispred ulaza u sportsku dvoranu Tešanj te mu zaprijetio riječima:
– Izudarat ću ja tebe i tvog oca, sada ti je dug prema meni porastao na 3.000 KM. Dužan si veći iznos nego ranije, kao i Aldinu Kalabiću.
Optuženi Aldin Kalabić je u septembru iste godine pozajmio 200 KM K. A., uz usmeni dogovor da mu za svaki dan plaća dodatnih 40 KM na pozajmljeni novac pa mu je oštećeni na kraju isplatio 400 KM.
Aldin i Samira Kalabić se terete da su K. A. potom posudili 300 KM, uz dogovor da im svaki dan plaća dodatnih 100 KM. Konačni dug K. A. iznosio je 700 KM. Taj dug nije mogao vratiti, jer je iznos u očitoj nesrazmjeri s iznosom koji je pozajmio.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO