Oprez zbog alergena: Proizvod iz BiH sadrži soju, a nije navedeno u deklaraciji

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište više zemalja EU stavljen proizvod porijeklom iz BiH koji sadrži nedeklarisanu soju te nije u skladu sa važećim zakonodavstvom EU.

Radi se o proizvodu TIMA Oblatne vafel listovi – Waffelblätter, s rokom upotrebe od 17. aprila 2018. do 30. juna 2020. godine, pakovanje od 200 grama. Proizvođač je kompanija Voćar d.o.o. iz Gornjeg Rahića.

Kako se navodi u saopćenju Agencije, konzumacija ovog proizvoda mogla bi biti rizična za zdravlje osoba koje su alergične na soju.

– U skladu sa odredbama Uredbe (EU) 1169/2011 Evropskog parlamenta i Vijeća od 25. oktobra 2011. o informisanju potrošača o hrani, kao i Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 68/13), na deklaraciji hrane obavezno je navođenje svakog sastojka ili pomoćnog tehnološkog sredstva u proizvodnji koje može prouzročiti alergijske reakcije ili intolerancije, a koje se koristi u proizvodnji ili preradi hrane i koje je prisutno u gotovom proizvodu, čak i u promijenjenom obliku. Agencija je raspoložive informacije potrebne za identifikaciju proizvoda i utvrđivanje sljedivosti dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH – saopćila je Agencija za sigurnost hrane BiH.

Video koji je postao hit na internetu.
Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar