OPREZ – ne nasjedajte na internet prevare: Evo koje su najčešće

Ne šaljite novac nikome putem interneta ukoliko se prethodno ne savjetujete s nekim stručnjakom, a privatne informacije i podatke ne otkrivajte čak i kada smatrate da komunicirate s osobom koju poznajete, jer svačiji identitet može biti ukraden i zloupotrebljen.

Ako ste među jednima od prvih korisnika interneta,  još od devedesetih godina, onda znate da su to bila mnogo jednostavnija vremena,  internet je koristio mali broj ljudi, a njegovi su  korisnici  bili anonimni i nije bilo  internet prijevara. Danas se internet pokazao  globalnim fenomenom u komunikaciji i skladištenju informacija, a samim time i idealan način za razne vrste prevara. Kada je riječ o internetskim prevarama morate znati da one nisu ograničene na određene skupine već su  namijenjene svim korisnicima, bez obzira na radno mjesto, obrazovanje ili inteligenciju i da ste kao pojedinac nezaštićeni, piše Dnevno.

Varalice imaju puno načina da dođu do vas  i uvjere vas da imaju  upravo ono što vama treba, koristeći se pritom modernim tehnologijama.

U vrijeme globalne krize i velike nezaposlenosti posebno su česte prevare i oglašavanja za brzu i laku zaradu preko interneta. Budite racionalni i neka vas ovi oglasi ne zavedu jer, realno, nitko se nikada nije obogatio sjedeći u fotelji i radom od kuće zaradio milijune bez ikakvog prethodnog ulaganja. Razlika između virtualnog i realnog svijeta je ta što se u realnom svijetu obogatiti možete svojim znanjem i trudom, a nikako ne brzo i lako kako se to naglašava na internetu. Osim što možete ostati bez novca, budite osobito pažljivi i kome dajete svoje osobne podatke jer ostati možete i bez osobnog identiteta. Krađom identiteta  mogu doći do vaše mail adrese ili podataka s vašeg bankovnog računa. Krađom identiteta mogu u vaše ime kupovati stvari, podizati pozajmice ili koristiti novac sa vašeg računa.

Najkorisniji savjet koji vam možemo dati je – ne vjerujte nikome, odnosno, ne vjerujte internetu i ne ugovarajte nikakve poslove putem interneta.

Neke od najčešćih internetskih prevara su:

Nigerijska prevara
Većina koja koristi mail je barem jednom dobila takav mail, obično je to ili nekakav bogat trgovac dijamantima, ili član kraljevske obitelji koji želi svoje milijune dolara prebaciti na vaš račun radi opasne političke situacije i bijega iz zemlje, s time da vama ostaje barem jedan milijun. U zadnje vrijeme ima sve više varijacija na tu prevaru, npr. smrt vašeg nepoznatog rođaka koji vam je ostavio puno novaca. Ako odgovorite na taj mail obično dobijete upute kako prebaciti taj novac na vaš račun, ali da biste to uradili prvo trebate platiti neke takse, obično oko 2000 dolara. Kada jednom uplatite taj novac sva komunikacija sa prevarantom prestaje. Ne odgovarajte na takve mailove!

Lažni dobitak na lotu
Ova prevara u početku je bila španjolska lutrija da bi se kasnije razvile i druge varijante. Slično kao i sa Nigerijskom prevarom, osvojili ste milijun eura na lotu kojeg zapravo niste ni igrali već je vaš mail izabran slučajno, te se za isplaćivanje dobitka moraju platiti takse. kao i u prethodnom slučaju, akon vaše uplate prevaranti nestaju. Postoji i varijanta za Green Card Lottery, odnosno lutrija koja postoji za dobivanje zelene karte za prebivalište u SAD-u. To je lažna verzija koja traži uplatu naknade da bi vam poslali lažnu zelenu kartu za SAD.

Lažne internetske stranice i lažni mailovi koji vas pozivaju na promjenu vaše lozinke
Ovo je jedna od najraširenijih vrsta prevara – danas već postoji i hrvatska verzija. Dobili ste mail od vaše banke u kojem vas obavještavaju da morate hitno promijeniti vaše pristupne podatke net bankingu. Umailu se nalazi  link na stranicu je identična stranici vaše banke. Budite oprezni je je to zapravo kopija smještena na nekom drugom serveru. U trenutku kada vi unesete postojeće podatke vašeg bankarskog računa, prevaranti su u stanju prijaviti se na isti i prebaciti novce sebi. Ozbiljna banka nikada ne bi mailom tražila promjenu vaših podataka.

Kupnja proizvoda po nižim cijenama
Kada kupujete online proizvode morate biti jako oprezni jer ponekad neke stranice izgledaju toliko stvarno i autentično da je jako teško uvidjeti prevaru. Posebno oprezni trebate biti kad je cijena proizvoda puno jeftinija od ostalih na tržištu, te kad prodavač ne nudi mogućnost pregleda i osobnog preuzimanja robe koju prodaje na internetu.

Ovo nisu jedine internet prevare, ima ih u raznim oblicima. Ne šaljite novac nikome putem interneta ukoliko se prethodno ne savjetujete s nekim stručnjakom, a privatne informacije i podatke ne otkrivajte čak i kada smatrate da komunicirate s osobom koju poznajete, jer svačiji identitet može biti ukraden i zloupotrebljen.

Možda vam se svidi

Comments are closed.