Oprez: Evo zbog čega su pečeni pilići jeftiniji od svježeg mesa!

Oni koji vole piletinu vjerovatno su primjetili jednu vrlo neobičnu stvar u supermarketima – da je najčešće jeftinije kupiti pečeno pile, nego kupiti svježe meso i pripremiti obrok kod kuće.

Kuhanje kod kuće je obično jeftinije, tako da se postavlja pitanje zašto su pilići izuzetak? Objašnjenje je jednostavno – trgovinski lanci na ražanj stavljaju piliće koji su pred istekom roka upotrebe. I to ne rade samo sa pilićima, već sa većinom ostalih namirnica koje se mogu naći u vitrinama sa gotovim jelima, piše agencija Bloomberg.

Iako ova praksa djeluje nepošteno, Bloomberg ocjenjuje da je zapravo riječ o genijalnoj poslovnoj strategiji. Umjesto da bilježe gubitke na hrani koja je još uvijek ispravna, trgovinski lanci je peku, kuhaju i serviraju toplu.

“O ovakvim stvarima se gotovo nikada ne govori kada se priča o inovacijama, iako je riječ o jednom od najboljih primjera jačanja efikasnosti naše ekonomije u prethodnih nekoliko decenija”, piše Bloomberg.

Ovakva praksa korisna je i za trgovinske lance i za potrošače, a pri tom znatno smanjuje količinu hrane koja zbog isteka roka završi u smeću, zaključuje američka agencija.

(B92)

Možda vam se svidi

Comments are closed.