Općina Kakanj na Facebook-u: Nesvakidašnje poruke i ljudske sudbine

Uz poruke koje svakodnevno primamo putem Facebook-profila “Općina Kakanj”, a koje se odnose na interesiranje građana Kaknja za razna pitanja koja su od općeg interesa, sve češće nam dolaze i nesvakidašnje poruke koje bi mogle biti i motiv za snimanje dokumentarnih filmova o ljudskim sudbinama.

Iz jedne od bivših republika SFRJ javila nam se jedna osoba koja se interesirala za sudbinu  dvije osobe iz Kaknja sa kojima je  1985. godine služila vojni rok u Leskovcu. Nastojali smo pomoći, a i osoba koja je uputila molbu je sama istraživala, i u konačnici je uspjela stupiti u kontakt sa jednim od svojih prijatelja iz JNA, dok je za drugog prijatelja ustanovljeno da je poginuo kao borac 311. lahke brigade Kakanj 1993. godine.

Međutim, priča ne završava sa ovim. Osoba koja je uputila molbu uspijeva stupiti u kontakt preko skype-a sa porodicom svog prijatelja koji je poginuo. Kroz razgovor saznaje da je njegov prijatelj iz JNA imao suprugu i dvoje djece, da se kćerka rodila nekoliko mjeseci nakon pogibije svoga oca, te da zidove njene kuće i danas krase  fotografije na kojima je njen otac sa svojim prijateljem iz JNA.

Druga priča se odnosi na vrijeme Drugog svjetskog rata. Pisao nam je jedan građanin Beograda. Kaže da je, prema njegovim saznanjima, njegov otac poginuo 1945. godine prilikom oslobađanja Kaknja.

Prije 25 godina službeno je dolazio u RMU Kakanj i tada mu je jedan od uposlenika pokazao Spomen-obilježje oslobodiocima Kaknja u Drugom svjetskom ratu.

Zamolio je da mu pošaljemo fotografije Spomen-obilježja što smo i učinili.

Press Općine Kakanj

Možda vam se svidi

Comments are closed.