Povezano

Opadanje kose može biti znak ozbiljne bolesti


Opadanje kose jedan je od najčešćih problema vlasišta. Može nastati, kaže dr. Emina Nuković, specijalista dermatovenerologije, zbog sezonskih promjena, stresa, nedostatka željeza, hormonalnih poremećaja, a dugotrajni gubitak kose može biti znak ozbiljne bolesti.

- Marketing -

– Život svake dlake je grubo podijeljen u tri faze, a to su rast, mirovanje i opadanje. Faza rasta je najduža faza. U ovoj fazi kosa raste u prosjeku jedan centimetar mjesečno. Nakon završetka ove faze, kosa ulazi u fazu mirovanja, koja traje nekoliko sedmica. Nakon ove faze, koja u prosjeku traje 2-3 sedmice, ulazi u fazu opadanja. Kosa koja uđe u fazu opadanja gubi vezu s folikulom dlake i ispada u roku od dva do četiri mjeseca – kaže dr. Nuković.

Ovaj period, dodaje, može se skratiti češljanjem i pranjem kose, ali se ne može produžiti.

Na kraju ovog perioda, čak i ako se ništa ne uradi na kosi, kosa će sama otpasti. Nova kosa nastaje iz folikula dlake kako bi zamijenila opalu kosu.

– Ovaj ciklus odvija se tokom cijelog života. U svakom trenutku 85-90 posto kose je u fazi rasta, 1-2 posto je u fazi mirovanja, a 10-15 posto u fazi opadanja. Na ljudskoj glavi ima otprilike od 100.000 do 150.000 dlaka, a dnevno opadne blizu 100 dlaka. Ako opada više od ovog broja, odnosno ako dobijemo 3-5 pramenova kose kada ručno povučemo opranu i osušenu kosu, treba ozbiljno shvatiti ovu situaciju – navodi dr. Nuković.

Uzroci gubitka kose su raznoliki, a među njima su genetski faktori, kožne bolesti, pothranjenost, nedostatak vitamina i minerala, hormonalni poremećaji, sistemske bolesti koje narušavaju opće zdravlje organizma, lijekovi (posebno oni koji se koriste za liječenje raka), gubitak kose nakon porođaja, kozmetičke aplikacije te stres i depresija.

– Najvažnije je utvrditi uzrok i shodno tome primijeniti odgovarajući tretman.

Ne postoji jedinstven uzrok gubitka kose, a samim tim ne postoji ni jedinstvena metoda za liječenje – ističe dr. Nuković.

Dermatolozi propisuju lijekove koje je odobrila FDA kako bi se postigao učinak u vidu povećanja broja dlaka, zadebljanja istanjene kose i sprečavanja daljnjeg opadanja kose. Lijekovi mogu biti korisni u područjima gdje je kosa prorijeđena i oslabljena.

Liječenje lijekovima nema ili ima vrlo mali učinak na potpuni gubitak kose u prednjem i gornjem dijelu glave, gdje ćelije folikula dlake umiru i ne mogu proizvesti novu kosu.

- Marketing -

Najnovije

Popularno