“Oni koji su malverzacijama izvlačili novac iz Aluminija imaju ime i prezime”

Nakon prestanka rada, zaposlenici Aluminija održali su proteste ispred zgrade HDZ-a BiH u Mostaru.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović smatra da pravna država mora pokazati svoju snagu u slučaju Aluminija.

– Sve što ima obilježja kriminalnih aktivnosti mora biti istraženo i procesuirano. Tu nitko ne smije biti zaštićen. Oni koji su malverzacijama izvlačili novac iz Aluminija imaju ime i prezime i nadležne institucije tu priču trebaju dovesti do kraja. Apeliram da se to uradi što prije i da taj proces bude maksimalno transparentan – kazao je Čović u intervjuu za Fenu.

On ističe da je oživljavanje proizvodnje u Aluminiju i zbrinjavanje radnika prioritet na kojem svi moraju raditi.

– Sad je najvažnije zaštititi radnike i to u smislu reprogramiranja kreditnih obveza koje mnogi od njih imaju te osiguranja primanja i zdravstvenog osiguranja. Svima treba biti jasno da Aluminij ne može i ne treba biti isti kao do sada. Proces obnove mora ići etapno i zbog tehničko-tehnoloških, ali i ekonomskih razloga. Konkretni planovi i ekonomske računice postoje pa i redoslijed aktivnosti koje treba poduzeti je jasan. Sve to mora biti na zdravim ekonomskim osnovama. Naravno, sve to uključuje niz pretpostavki, administrativnih, tehničkih i financijskih odluka. Tu je posebno važna uloga Vlade Federacije i ja očekujem da ta uloga bude sve vidljivija – naglasio je Čović u intervjuu za Fenu.

Podsjetimo, nakon prestanka rada, zaposlenici Aluminija održali su proteste ispred zgrade HDZ-a BiH u Mostaru. Održan je niz sastanaka s predstavnicima HNS-a, te uprave i sindikata nakon čega je najavljeno ponovno postupno pokretanje proizvodnje.

U mostarskom Aluminiju zaposleno je 900 radnika. Najveći vlasnik je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto, isto toliko imaju mali dioničari, dok je 12 posto dionica vlasnik Vlada Republike Hrvatske.

Možda vam se svidi

Leave A Reply