ONI BRINU ZA SVOJE GRAĐANE: Evo kako je Vlada Slovenije reagirala na brojna poskupljenja

Cijena nekih energenata za potrošače u Sloveniji bit će od 1. septembra ove godine niže jer je vlada stopu PDV-a na njih snizila s opće stope od 22 posto na 9,5 posto, odlučeno je na zadnjoj sjednici vlade premijera Roberta Goloba prije ljetne stanke.

Ovom će odlukom u ovoj i idućoj godini državni proračun ostati bez oko 130 miliona eura, a donijeta je u okviru ukupnih mjera smanjivanja naraslih troškova energije za građane i poduzeća, kazao je na konferenciji za novinare nakon sjendice vlade ministar financija Klemen Boštjančič.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Na što se odnosi smanjenje PDV-a?

Odluka o sniženoj stopi PDV-a odnosi se na električnu struju, zemni plin, te centralno grijanje iz toplana i drvnu biomasu, dok za loživo ulje, benzin i dizel ostaje ista kao do sada jer na te energente smanjivanje PDV-a ne dopušta direktiva Europske unije, kazao je Boštjančič.

S druge strane, on je podsjetio da je vlada u skupu mjera protiv energetske skupoće već regulirala cijene naftnih derivata, a također i električne energije, što će potrošači također moći osjetiti u cijenama koje će biti niže nego što bi bile inače s obzirom na rastući trend cijena energenata na svjetskom tržištu.

Na jesen nove mjere?

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

On je ponovio da vlada za jesen predviđa još neke mjere za zaštićene potrošače i gospodarstvo radi blaženja rasta troškova koji će biti “ciljane” prirode, dok se za socijalno ugrožene skupine predviđaju jednokratni dodaci na skupoću.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nevjerovatno otkriće: Na području Srebrenice otkriveno nalazište zlata

Generalni direktor firme "Drina resurs" iz Srebrenice Aleksandar Mišković...

Već smo osjetili pripremu: Šta će ulazak Hrvatske u Schengen značiti za građane BiH

Pripremu susjedne zemlje za ulazak u Schengen prostor osjetili...

Emotivan trenutak: Dok su Marokanci slavili pobjedu, Hakimi otrčao u zagrljaj majci

U okviru drugog kola grupne faze Svjetskog prvenstva u...

U Italiji uhapšen bračni par iz BiH, kćerku tretirali kao roba

Pripadnici policijske stanice San Basilio u Rimu uhapsili su...