ONAuBiH: Kampanja usmjerena na upoznavanje o slobodi medija !

Danas su na platou ispred Gradske pošte aktivisti Lokalnog tima ONAuBiH Kakanj postavili info-štand u okviru Javne kampanje “Građani i novinari u borbi za istinu.”

Cilj kampanje koju realizuju Vijeće za štampu u BiH i Omladinska novinska asocijacija je upoznati javnost o stanju slobode medija u BiH, sve češćim napadima i prijetnjama novinarima, što predstavlja atak na demokratski razvoj cijeloga društva, te o pravu građana na ulaganje žalbi Vijeću za štampu u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje.

Kampanja se realizirala u 35 gradova u Bosni i Hercegovini. Volonteri lokalnih timova ONAuBiH su na štandovima dijelili Kodes za štampu i online medije BiH, magazin Karike, koji realizuju mladi novinari iz ove Asocijacije. Pored toga, građani su imali priliku da se pobliže upoznaju Žalbenom procedurom Vijeća za štampu u BiH. Izvršeno je anketno ispitivanje o stanju slobode medija u BiH i poštivanju prava građana na profesionalno izvještavanje medija.

Vijeće za štampu u BiH je od početka 2014.godine zaprimilo 105 žalbi na izvještavanje štampe i online medija, od čega su 53 riješene samoregulacijom tj. objavom demantija, reagovanja, ispravke ili izvinjenja, odnosno uklanjanjem komentara koji sadrže huškanje, govor mržnje ili diskriminaciju. Veliki broj žalbi riješenih objavom reagovanja ili demantija, indikator je da mediji u BiH prihvataju samoregulaciju, što predstavlja značajan napredak u poštivanju standarda profesionalnog novinastva u BiH.

Kordinator ONAuBiH tima: Emina Mušija

foto/ kakanj-x Šejla Čobo

Možda vam se svidi

Comments are closed.