“Okončanje krize i širenja virusa korona zavisi od građana”

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je počeo aktivni epidemiološki nadzor i izolacija zaraženih pacijenata, ali da okončanje krize i širenja virusa zavisi od građana.

On je pozvao građane da poštuju donesene mjere i na taj način zaštite sebe i zajednicu u kojoj borave.

“Od pojave virusa u Republici Srpskoj prošlo je 25 dana. Za razliku od prvih dana pojave virusa i pasivnog odnosa, odnedavno se primjenjuje aktivni epidemiološki nadzor. Epidemiolozi i zdravstveni radnici uzimaju uzorke na terenu, a s tim u vezi veći je procenat pozitivnih na virus”, rekao je Šeranić za Radio Republike Srpske.

On je pojasnio da se upravo takve osobe izoluju iz zajednice i smještaju u karantin.

“Tako da je dobro kada otkrijemo da je neko pozitivan, da bi kroz zdravstveni nadzor pomogli tom licu, ali i zajednici. Znamo da će ta osoba biti adekvatno zbrinuta, praćena i da neće biti dalji prenosnik širenja virusa korona”, dodao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, s ciljem zaštite građana uspostavljen je i karantin na granici.

“Građani koji se vraćaju kući iz drugih zemalja upućuju se u karantine u lokalnim zajednicama iz kojeg izlaze nakon 14 dana, ako rezultati na virus budu negativni”, pojasnio je Šeranić.

On je napomenuo da naredne tri sedmice mogu biti ključne, ali i da je teško praviti procjene.

“Ako uspijemo da u narednom periodu pod kontrolu, odnosno nadzor, stavimo lica koja su pozitivna na virus korona imaćemo 14 dana period inkubacije, pa s tim u vezi i tri sedmice za izolaciju virusa. Naravno, to se može mijenjati već u narednoj sedmici, zavisno od okolnosti u Republici Srpskoj”, pojasnio je ministar.

Šeranić ističe da niko nije bio spreman za širenje virusa koji je u karantin stavio četvrtinu svjetske populacije.

On smatra da je zdravstveni sistem uspješno odgovorio izazovu, dodajući da se radi na reorganizaciji rada bolnica i domova zdravlja da bi se zaštitili zdravstveni radnici, ali i pacijenti.

Prenosi Bh-index

Možda vam se svidi

Leave A Reply