28.5 C
Kakanj
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Oglasio se novinar koji je snimio ministricu Turković u kupovini: Kojim aktom je propisana obavezna 24-časovna službena pratnja i čijim novcem ste platili?Fotografije na kojima ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković s pratnjom i uz rotaciona svjetla, otišla u kupovinu, izazvale su veliki broj komentara javnosti.

Naime, ove fotografije je prvi objavio novinar Ermin Zatega na svom Facebook profilu. Ministrica se sinoć odmah oglasila te kazala kako mora konstantno biti pod službenom pratnjom.

Povodom toga, danas se oglasio i Ermin Zatega te kako navodi odgovorio je na njene optužbe da ju je pokušao kompromirati. Njegov komentar prenosimo u cjelosti:

– Izrevoltiran jučerašnjom reakcijom minstrice Turković, danas sam zvanično tražio informacije od Ministarstva vanjskih poslova BIH. Napisao sam zahtjev u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH. Taj zakon je solidno oružje koje građani i novinari u BiH na žalost nedovoljno koriste. Čast izuzecima.

Napisao sam i poduže obrazloženje zahtjeva iako znam da javnost ne voli čitati duge tekstove. Ali koga zanima, pročitaće.

Smrt korupciji – sloboda narodu.

Na ruke Ministrice Bisere Turković,

Kao građanin BiH, a u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH, tražim da mi dostavite sljedeće informacije:

1. Fotokopiju Zakona, podzakonskog propisa ili drugog akta kojim je propisana obavezna 24-časovna službena pratnja i dva službena vozila za Zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, čak i kada obavlja privatne obaveze.

2. Podatke o tome da li je ženska osoba koja vam je pomagala pri kupovini namirnica zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova BiH ili u nekoj drugoj javnoj instituciji, odnosno da li je svoj prekovremeni angažman na kupovini namirnica za vaš porodični iftar uradila kao ličnu uslugu ili naplatila iz budžeta?

3. Listu zvaničnih sastanaka i drugih poslova koje ste u svojstvu Ministrice vanjskih poslova BiH obavljali dana 13. aprila 2021. godine, sa satnicom tih sastanaka i poslova.

4. Materijalni dokaz da je račun za namirnice, koje ste spomenutog datuma kupili u samoposluzi u naselju Šip, plaćen vašim ličnim sredstvima a ne službenom karticom odnosno javnim sredstvima.

Napominjem da ste u skladu sa spomenutim zakonom dužni odgovoriti na ovaj zahtjev u roku od 8 odnosno 15 dana.

Obrazloženje:

Ja sam juče, 13. aprila 2021 godine, objavio fotografije vaše kupovine namirnica u samoposluzi uz pratnju i asistenciju javnih službenika/ca.To su prenijeli brojni mediji kao i vašu reakciju koja je uslijedila a u kojoj ste rekli da sam vas želio “tobože kompromitovati”. Ne “tobože”. Objavio sam to jer smatram da ste se sami kompromitovali ponašanjem koje smatram odvratnim, parazitskim i nemoralnim i doživljavam kao zloupotebu javnih sredstva za ličnu korist. A koristiti javna sredstva za ličnu korist je za mene de fakto krađa kao i jedna od osnovnih definicija korupcije.

Napisali ste i sljedeće: “Vjerovali ili ne, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH moraju biti pod službenom pratnjom 24 sata, pa i onda kada obavljaju privatne obaveze.” Ja vam ne vjerujem ministrice i stoga u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH tražim da mi dostavite propis koji se pozivate. To tražim prvenstveno kako bih znao tačan naziv propisa (ukoliko takav uopšte postoji) za čije što hitnije ukidanje ću se u budućnosti zalagati.

Zašto niste išli u kopovinu za vikend sa porodicom već u zadnji tren, pred iftar, je vaša privatna stvar i to me uopšte ne zanima. Međutim, vaša kupovina namirnica postaje javna stvar i javni interes tek kada to radite službenim sredstvima. A to me zanima i motiviše na otpor i revolt.

Također, ne vjerujem ni da vam je jučerašnji dan bio dug a radno vrijeme do 18:30 jer ramazanska čestitka jedina aktivnost zabilježena juče na internet stranici Ministarstva, koje inače objavljuje saopštenja nakon i najbeznačajnijih protokolarnih susreta.

S obzirom da je vaša jučerašnja kupovina namirnica koštala građane BiH popriličnih sredstava, za što niste izrazili ni najmanje kajanje niti osjećaj lične odgovornosti, opravdano sumnjam da ste i za plaćanje tih namirnica koristili službenu karticu i javna sredstva – iz famozne budžetske stavke “troškovi reprezentacije”.

Doktorirali ste 1995 godine međunarodne odnose na “Pacific Western University, USA” na Hawaima. To je dopisni univerzitet (polaže se poštom ili e-mailom) koji nikad nije imao akreditaciju amričkih institucija nadležnih za obrazovanje a ugašen je nakon sudske tužbe 2006. godine. Imaju i Amerikanci svoje travničke univerzitete, zar ne?.Vjerujem, reći ćete da je to bilo po zakonu.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO