25.7 C
Kakanj
Utorak, 3 Avgusta, 2021

Odsjek za inspekcije započeo akciju “Proljeće”: U toku sankcionisanje osoba koje proizvode divlje deponije smeća

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Odsjek za inspekcije Općine Kakanj počeo je sa realizacijom velike akcije sankcionisanja osoba koje na području Kaknja proizvode divlje deponije smeća. Akcija pod nazivom “Proljeće” se odnosi na cjelokupno područje Kaknja, a u posebnoj žiži su naselja Varda, Povezice i Doboj.

U naselju Varda već je utvrđena odgovornost 6 lica koja su formirala divlje deponije ispred svojih kuća, a radi se i na utvrđivanju identiteta i drugih lica koja su odgovorna za divlje deponije u ovom naselju.

Posebno je neshvatljivo da se u naselju Varda, na potezu od stadiona FK “Rudar” do tzv. Boračke zgrade formiraju divlje deponije premda postoje kontejneri za smeće, a odvoz smeća plaća Općina Kakanj. Zato će svi odgovorni biti oštro sankcionisani.

Utvrđen je i identitet brojnih lica koja su prouzrokovala divlje deponije u drugim naseljima.

Pozivamo sve osobe koje su proizvele divlje deponije smeća da ih što prije očiste. Vremena ima malo, zato treba požuriti, jer će ubrzo svim počiniocima pomenutih nedozvoljenih radnji na vrata zakucati općinska inspekcija. Ukoliko se ukaže potreba asistenciju će inspektorima pružati policija.

Sankcije će u prvom navratu biti u obliku novčanih kazni, a u slučaju neplaćanja kazni putem nadležnog suda će se tražiti sankcionisanje u vidu rada za opće dobro tokom kojeg će osoba koja je proizvela divlju deponiju očisti deponiju ispred svoje kuće, ali i druge deponije na području Kaknja.

Inspekcija ovih dana istražuje ko od počinilaca ima bilo kakva primanja ili ostvaruje neku povlasticu u zajednici, a zajednici vraća na neprimjeren način-proizvodnjom divljih deponija.

Općina Kakanj s pravom očekuje da oni ljudi kojima pomaže na razne načine imaju korektan odnos prema zajednici u kojoj žive u smislu da pokažu barem minimum odgovornosti.

Podsjećamo, sva pravna i fizička lica na određenoj teritoriji (ulica, mjesto, naselje i sl) čiji se objekti nalaze u neposrednoj blizini i to u krugu od 200 m2 od formirane nekontrolisane deponije komunalnog otpada obavezna su očistiti formiranu nekontrolisanu deponiju komunalnog otpada.

Ukoliko se ne može utvrditi lice/a koja formiraju nekontrolisanu deponiju komunalnog otpada, smatra se da su istu formirala pravna i fizička lica čiji se objekti nalaze najbliže toj lokaciji, te snose punu odgovornost za nekontrolisano formiranje deponije komunalnog otpada.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO