Odsjek za inspekcije počeo sa uklanjanjem bespravno izgrađenog objekta u gradskoj jezgri Kaknja

Jutros u 8.00 sati Odsjek za inspekcije Općine Kakanj započeo je aktivnosti na uklanjanju bespravno izgrađenog objekta u gradskoj jezgri Kaknja, u blizini zgrade javnih preduzeća.

Radovi se izvode pod pojačanim mjerama opreza jer je objekat izgrađen samo metar ispod dalekovoda i tik uz dalekovodni stub.

Radi se o objektu koji je napravljen na državnom zemljištu bez odobrenja za gradnju, a uz to je izgrađen  ispod dalekovoda.

Prema važećim zakonskim propisima ovaj objekat nije mogao biti legaliziran.

U ovom objektu u kojem niko nije stanovao inspekcija je izvršila popis stvari, te sačinila zapisnik.

Nakon što bude izvršeno uklanjanje objekta, osobi koja je izvršila izgradnju objekta bit će ispostavljen račun za troškove uklanjanja, a već su poduzete i druge mjere iz nadležnosti inspekcije.

Uklanjanje ovog objekta bilo bi izvršeno i ranije, međutim problem su predstavljale dugotrajne žalbene procedure koje je vodilo Ministarstvo za prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Odsjek za inspekcije Općine Kakanj je od Ministarstva u dva navrata urgencijom tražio da se okonča žalbeni postupak, što je u konačnici i učinjeno čime su se stekli uslovi za uklanjanje objekta.

Kod nadležnog kantonalnog ministarstva u toku je rješavanje još nekoliko žalbenih procedura, tako da će po okončanju ovih postupaka u Kaknju biti izvršeno uklanjanje još nekoliko objekata.

Objekat je izgrađen ispod dalekovoda
Objekat je izgrađen ispod dalekovoda

Nakon decenija izbjegavanja suočavanja sa problemima bespravne gradnje, 2013. i 2014. godinu u Kaknju su obilježile aktivnosti na uvođenju reda u oblasti gradnje. Tokom 2013. godine, po nalogu općinske inspekcije, izvršeno je uklanjanje 36 bespravno izgrađenih i postavljenih garaža, dva kioska, te nekoliko drugih bespravno postavljenih predmeta (reklamni panoi i sl).

Zabilježeno tokom rušenja jednog od bespravno izgrađenih objekata u blizini kružnog toka
Zabilježeno tokom rušenja jednog od bespravno izgrađenih objekata u blizini kružnog toka

Nagomilane probleme bespravne gradnje nije moguće riješiti u kratkom periodu. No, postoji odlučnost i sistemski pristup. Problem se rješava kroz legalizaciju bespravno izgrađenih objekata tamo gdje je moguća legalizacija u skladu sa zakonskim propisima, te rušenjem objekata koje nije moguće legalizirati.

Zabilježeno tokom rušenja jedne od bespravno izgrađenih garaža u gradskoj jezgri Kaknja (Arhiv)
Zabilježeno tokom rušenja jedne od bespravno izgrađenih garaža u gradskoj jezgri Kaknja (Arhiv)

Press Općine Kakanj

Možda vam se svidi

Comments are closed.