Održane prezentacije projekata u okviru takmičenja "Živi svijet kamenoloma"

Međunarodno takmičenje za nagradu “Živi svijet kamenoloma” koje se odvija u organizaciji HeidelbergCement grupacije i povezanih kompanija ulazi u završnu fazu. Pet finalista iz Bosne i Hercegovine danas su na lokalitetu kamenoloma Ribnica, a poslije i u TC Kakanj predstavili svoje projekte nacionalnom žiriju.

Pet finalista iz Bosne i Hercegovine koji su dobili priliku da svoja istraživanja i razvijanje projektnih ideja rade na kamenolomu „Ribnica“ Tvornice cementa Kakanj danas su svoje projekte pobliže predstavili članovima nacionalnog žirija i članu međunarodnog žirija. Projekti su prije svega predstavljeni na lokalitetu kamenoloma Ribnica, a poslije toga i u zvaničnom dijelu u prostorijama TC Kakanj.

Nacionalni žiri sačinjen je od stručnjaka na polju zaštite okoliša i biodiverziteta i čine ga prof.dr. Lada Lukić Bilela, profesorica na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu i predsjednica Biospeleološkog društva BiH, Adi Habul, diplomirani biolog i viši suradnik za zaštitu biodiverziteta u Federalnom fondu za zaštitu okoliša Tomislav Lukić, šef ureda Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Nermin Mandra, načelnik općine Kakanj i bivši ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštitu okoliša Zeničko-Dobojskog kantona, te Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCementa za BiH i Hrvatsku koji je ujedno i predsjedavajući žirija.

[doptg id=61]

„Nama je zadovoljstvo da se i ove godine prijavio veliki broj projekata iz cijele Bosne i Hercegovine. Heidelberg Cement će svakako podržati najbolje projekte kako u materijalnom tako i u logističkom smislu.“ – kazao je u izjavi za medije generalni direktor Heidelbeg cement group za BiH i Hrvatsku Branimir Muidža.

generalni direktor Heidelbeg cement group za BiH i Hrvatsku Branimir Muidža.
generalni direktor Heidelbeg cement group za BiH i Hrvatsku Branimir Muidža.

Prezentacijama koje su se održale u TC Kakanj je prisustvovao i član međunarodnog žirija koji će projekte ocjenjivati kada su u pitanju nagrade na međunarodnom nivou na kojem učestvuje svih pet finalista iz BiH. Predstavnik međunarodnog žirija je dr. Ulrich Tränkle, stručnjak za upravljanje zemljištem s posebnim akcentom na kamenolomima.

IMG_0935
Predstavnik međunarodnog žirija je dr. Ulrich Tränkle

„Ovo je drugi put da sam u Bosni i Hercegovini i drago mi je da sam ponovo ovdje. Imao sam dobra iskustva od prije dvije godine. Projekti ove godine su veoma interesantni, drugačiji od onih od prije dvije godine. Ovdje imamo znanstvenih projekata, projekata na očuvanju prirodne sredine, a projekte uglavnom rade učenici i studenti. Projekti su dosta kvalitetni, napredovali su u odnosu od prije dvije godine, dva projekta su veoma slična. Nude se nove ideje i to je veoma interesantno, i to je odlično.“ – kazao je predstavnik međunarodnog žirija je dr. Ulrich Tränkle.

Projekat “Živi svijet kamenoloma” je izrazito značajan ekološki poduhvat.On možda neće donijeti pragmatične vrijednosti koje bi običan čovjek očekivao, ali će pokazati skrb i i brigu čovjeka naspram prirode i okoline..

Ovim projektom Heidelberg cement group pokazuje da je ekološki svjesna kompanija i da pored proizvodne dimenzije posjeduje i onu osjetilju ekološku dimenziju.

“Top 5 projekata” nastavlja dalje takmičenje. Kandidati će do kraja septembra 2014. godine nastaviti projektno istraživanje na terenu kako bi potvrdili i dalje razvili svoje projektne ideje. Finalne izvještaje će predati do kraja septembra 2014. godine. Tri najbolja projekta svakog takmičenja na nivou države dobijaju nagrade u iznosima od 5.000, 3.000 i 1.500 eura. U decembru 2014. godine, međunarodni žiri koji uključuje eksperte iz međunarodno priznatih organizacija BirdLife International i Jane Goodall Institute dodijelit će nagrade sveukupno najboljim projektima. Nagrade na međunarodnom nivou kreću se od 10.000 do 30.000 eura.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.